Direct naar artikelinhoud
Vliegangst

Piloot schrijft boek om passagiers van vliegangst af te helpen: "Die schokken zijn normaal”

Piloot Kelly Otte legt in zijn boek de nadruk op praktijkgerichte oplossingen voor wie het vliegtuig telkens met knikkende knieën betreedt.Beeld RV

'This is your captain speaking.' Niet een of andere psycholoog, maar wel piloot Kelly Otte, gezagvoerder van een Boeing 737, wil met een boek mensen van hun vliegangst afhelpen.

Krijgt u al klamme handen bij het idee alleen al te moeten vliegen? U bent niet alleen. Naar verluidt 38 procent van de Belgen, ofwel ruim 4,3 miljoen landgenoten, stapt met (grote) tegenzin, of helemaal niet het vliegtuig op. En dat is volgens Corendon-piloot Kelly Otte (46) nergens voor nodig. "Iedereen heeft wel eens angst. Daar is niets mis mee, want angst is een natuurlijke emotie en beschermingsmechanisme. Zaak is dat onprettige gevoel te doorbreken. Terwijl zowat alle voorgaande cursussen en publicaties over vliegangst door psychologen werden ontwikkeld, benader ik het fenomeen veel meer praktijkgericht."

Als gezagvoerder en vlieginstructeur bij Corendon Dutch Airlines voelt de Nederlandse captain met ruim 28 jaar ervaring zich in zijn element achter de stuurknuppel van onder meer de Boeing 737 en Airbus 320. "Vliegangst of aviafobie is een angststoornis die veelal te maken heeft met een irrationele angst voor het onbekende", meent Otte. "Wie eraan lijdt, ervaart veelal een ongemakkelijk gevoel bij het feit afhankelijk te zijn van het vliegtuig en de piloot. Ik probeer de 'mystiek' van de luchtvaart op te helderen."

"Die 'bonk', net na het opstijgen, is het inklappen van het landingsgestel. Die uitschuifbare kleppen op de vleugels - de flaps - zijn gewoonweg nodig voor de landing. En ja, dat daarbij heel wat kabels en leidingen zichtbaar worden, is volstrekt normaal. Door hen uit te leggen wat ze zien, horen en voelen, ondervond ik dat ik angstige passagiers veel opgeluchter aan boord kon laten stappen."

Geen koffie en chocolade

Nog een veel gehoorde opmerking: 'mijn raampje is stuk, want er zit een gaatje in'. "Velen zien daarbij meteen een horrorscenario opduiken, mét passagiers die, net als in de film, naar buiten worden gezogen. Terwijl dat gaatje daar gewoon zit om condens te vermijden. Nog een voor velen grote bron van flink wat extra angst is turbulentie. Zeker wie aan vliegangst lijdt, ervaart dat hevig schokken wel eens als een naderend ongeluk. Turbulentie is wel vervelend, maar ongevaarlijk."

Bij vliegangst ervaart het lichaam stresssignalen. Maar trek alvast niet gestrest naar de luchthaven. "Wees goed voorbereid en op tijd. Het is ook raadzaam om in de uren voor de vlucht geen koffie te drinken, en ook chocolade te vermijden. Cafeïne en suikers kunnen nervositeit aanwakkeren."

Wie zijn angst tijdens de vlucht echt niet de baas kan, mag bij piloot Otte een kijkje in de cockpit nemen. "Het helpt vaak al dat we tonen hoe ontspannen wijzelf zijn. Het grapje 'dit knopje dient om te claxonneren', kan de spanningsboog al doorbreken."

Overwin je vliegangst (Kelly Otte). onbezorgdvliegen.nl

Geen koffie en chocolade
Beeld RV