Direct naar artikelinhoud
Klimaat

“Ingewikkelde Belgische staatsstructuur ondermijnt duurzaam klimaatbeleid”

“Ingewikkelde Belgische staatsstructuur ondermijnt duurzaam klimaatbeleid”
Beeld Stefaan Temmerman

Door de ingewikkelde staatsstructuur van België kan ons land geen duurzaam klimaatbeleid voeren. Dat is een van de conclusies van seminaries tussen verschillende academici over klimaatbeleid in ons land, georganiseerd door de universiteit Saint-Louis - Bruxelles .

Omdat zowel de gewesten en de federale regering bevoegd zijn voor klimaatbeleid is er in ons land geen afgelijnd klimaatbeleid, klinkt het in de conclusie. "Als we geloofwaardig willen zijn op internationaal vlak, hebben we nood aan een motor", zegt ULB-professor Delphine Misonne, die de seminaries leidde. 

Zo pleit de professor voor een onafhankelijk orgaan op nationaal niveau. "In ieder geval lijkt het in België aangewezen om op nationaal niveau de oprichting van een onafhankelijk orgaan te overwegen, met een aanzienlijk budget, dat in staat is om gegevens en adviezen te produceren, maar ook om een externe audit uit te voeren", klinkt het.

De seminaries werden georganiseerd door de Universiteit Saint-Louis - Bruxelles onder leiding van professor Misonne en met de steun van de FOD’s Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Ze brachten academici uit wetenschappelijke, politicologische en juridische domeinen samen.