Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

“Manafort voerde geheim overleg met Assange”

Paul Manafort.Beeld REUTERS

Paul Manafort heeft geheime besprekingen gevoerd met Julian Assange in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. De voormalig campagneleider van Donald Trump zocht de oprichter van WikiLeaks volgens de Britse krant The Guardian op in 2013, 2015 en in het voorjaar van 2016.

Het is onduidelijk waarover de twee hebben gepraat. Hun laatste ontmoeting, volgens de bronnen van de Britse krant in maart, is vooral interessant omdat Manafort in die periode een sleutelfiguur was in de race van Trump naar het Witte Huis. Enkele maanden later publiceerde WikiLeaks een reeks Democratische e-mails die waren gestolen door Russische inlichtingenofficieren.

Manafort, sinds dit jaar in hechtenis, ontkent elke betrokkenheid bij die hack en zegt dat de bewering “100 procent vals” is. Speciaal aanklager Robert Mueller doet onderzoek naar eventuele Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezing. Manafort is een van zijn kroongetuigen, al heeft hij herhaaldelijk gelogen tegen de FBI, onthulde Mueller maandag.

Lees ook

Lees ook
Beeld REUTERS

Ruzie tussen Mueller en ‘liegende’ getuige Manafort kan goed uitpakken voor Trump

Trump: “Valse heksenjacht blijft duren”

President Trump heeft na die beschuldigingen in een tirade op Twitter zwaar uitgehaald naar Robert Mueller. “De valse heksenjacht blijft duren. Mueller en zijn bende boze Democraten kijken maar één kant op”, aldus Trump. “Wacht tot aan het licht komt hoe vreselijk en wreed ze mensen behandelen.” Trump zegt ook dat Mueller als onderzoeker “levens vernietigt van mensen die weigeren te liegen”.

“Mueller is een aanklager in gewetensnood die compleet losgeslagen is”, staat nog in de presidentiële tweets. “Hij brengt enorme schade toe aan ons rechtssysteem.” Trump klaagt voorts aan dat het onderzoek naar mogelijke banden tussen Rusland en zijn campagneteam al “dertig miljoen dollar” heeft gekost en enkel “verwoeste levens” heeft opgeleverd.

Twitter bericht wordt geladen...