RTL-gezicht moet opstappen na ‘onaanvaardbare uitlatingen’ over gele hesjes: 'Professioneel wangedrag'

Emmanuelle Praet© Isopix

De Franstalige televisieomroep RTL 'stopt de samenwerking' met opiniemaakster Emmanuelle Praet. De beslissing komt er nadat Praet een ophefmakende uitspraak over de zogenaamde 'gele hesjes' had gedaan in het tv-programma 'C'est pas tous les jours dimanche'. Volgens de televisieomroep stapte Praet 'uit haar rol'.

hrt, es

Dinsdag vond een onderhoud plaats tussen Praet en de directie van de zender. Daarbij gaf de directie uitleg over haar beslissing. 'De waarde van haar meningen is nooit in twijfel getrokken, zolang ze maar het debat dienen', verklaart de zender.

Afgelopen zondag stapte Praet 'toch uit haar rol'. Dit 'professioneel wangedrag' en 'de vele reacties op de opschorting ervan hebben de directie van de zender overtuigd van de onmogelijkheid dat mevrouw Praet kan voldoen aan het criterium van onafhankelijkheid, wat essentieel is voor de zender', klinkt het nog in de mededeling.

Gele hesjes

Zondag nam Emmanuelle Praet vertegenwoordigers van ‘gele hesjes’ die aanwezig waren in de uitzending C’est pas tous les jours dimanche op de korrel door hen erop te wijzen dat ze ‘altijd voor dezelfden hadden gestemd in Wallonië’. ‘Ecolo heeft bij de jongste verkiezingen een sprong gemaakt, al de taksen die u betaalt, zijn milieutaksen, dus denk toch een beetje na bij de volgende verkiezingen’, zei Praet nog.

Daarop werd ze geschorst door RTL, dat nadrukkelijk afstand nam van de 'buitensporige uitspraken’. ‘In tijden van “fake news”, kan dit het wantrouwen van de burgers tegenover de instellingen, met inbegrip van de nieuwsmedia, alleen maar versterken, wat onaanvaardbaar is voor de directie van RTL’, klonk het

Die schorsing maakte onmiddellijk reacties los, ook bij Vlaamse politici.

‘Fout signaal!’, schreeft Gwendloyn Rutten (Open VLD) op Twitter. ‘Elke politicus hoort en leest analyses over zichzelf, zijn/haar ideologie of partij die fout of confronterend zijn. Daar mee omgaan hoort bij de liberale democratie. Als je het niet eens bent, vraag je wederwoord. Géén schorsing.’

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken ging een stap verder. Volgens hem eisten covoorzitters van Ecolo Jean-Marc Nollet en Zakia Khattabi het ontslag van Praet. ‘Ze kregen haar scalp op een dienblaadje’, tweette hij. Khattabi is het niet eens met zijn reactie. Ecolo vroeg een ‘ontkenning van de desinformatie’ na de uitspraken van Praet, maar niet het ontslag van de opiniemaakster. Volgens Khattabi meet Francken zich ‘de werkwijze van extreem-rechts aan’.