Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

Frankrijk gaat gratis condooms verstrekken om de verspeiding van hiv te stoppen

Frankrijk gaat gratis condooms verstrekken om de verspeiding van hiv te stoppen
Beeld AFP

Frankrijk gaat gratis condooms verstrekken om de verspreiding van hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, te stoppen. De regering wil dat in 2030 nul nieuwe mensen met het virus besmet worden, nu zijn dat er nog jaarlijks 6.000.

Minister Agnès Buzyn van Volksgezondheid maakte de regeling, die op 10 december moet ingaan, dinsdag bekend, enkele dagen voor Wereldaidsdag op 1 december. De minister noemt het vooral zorgelijk dat zoveel jongeren besmet raken. 

Jaarlijks lopen bijna duizend jongeren onder de 25 jaar het virus op in Frankrijk. “Veel jongeren gebruiken voorbehoedsmiddelen bij hun eerste seksuele ervaringen, maar daarna niet meer”, zo lichtte de minister haar besluit toe op de Franse radiozender Inter.

Lees ook

Lees ook
Beeld BELGAIMAGE

Aids in België bijna ingedijkt, net als mazelen

De condooms in doses van 6, 12 of 24 stuks moeten worden voorgeschreven door de huisarts of vroedvrouw en worden verstrekt door een officiële apotheek. De ziektekostenverzekering vergoedt alleen de kosten van een bepaald merk condooms, dat door de overheid als veilig en voordelig is bestempeld.

Fors toegenomen

Marjorelle, het bedrijf dat het betreffende condoommerk Eden fabriceert, zei te hopen dat de regeling het imago van voorbehoedsmiddelen nieuw leven inblaast. Jongeren moeten het gebruik van voorbehoedsmiddelen weer als vanzelfsprekend gaan zien. “Alles wat de toegang tot voorbehoedsmiddelen verbetert, is meegenomen”, zo reageerde ook Siduction, de Franse organisatie tegen de verspreiding van aids.   

Meer dan de helft van de nieuwe besmettingen vindt plaats bij jonge vrouwen

Afgelopen zomer bleek dat ook besmettingen met andere seksueel overdraagbare ziekten in Frankrijk fors zijn toegenomen. In vier jaar tijd is het aantal gevallen met chlamydia en gonorroe meer dan verviervoudigd, zo wees een landelijk onderzoek uit.

In Europa zijn meer dan twee miljoen mensen besmet met hiv. Volgens het Nederlandse Aidsfonds vond in 2016 een recordtoename plaats van 153.000 nieuwe besmettingen. De besmettingsgolf ontstond in Rusland en Oekraïne onder traditionele risicogroepen zoals druggebruikers en homoseksuele mannen. Omdat deze groepen vaak worden uitgesloten van zorg wegens stigmatisering en discriminatie, kon de epidemie verder om zich heen grijpen. Nu vindt meer dan de helft van de nieuwe besmettingen plaats bij jonge vrouwen.

In ons land is het aantal nieuwe hiv-besmettingen al 5 jaar in dalende lijn. Vorig jaar hoorden 890 Belgen dat ze hiv-positief zijn, zo blijkt uit cijfers van het wetenschappelijk onderzoekscentrum Sciensano. In 2008 waren dat er nog 1.092.