Direct naar artikelinhoud

Extreem weer in Australië: zware regenval in Sydney, felle bosbranden in Queensland

Extreem weer in Australië: zware regenval in Sydney, felle bosbranden in Queensland
Beeld EPA

In het Australische Sydney schijnt de zon niet altijd. Op amper enkele uren tijd viel er evenveel regen als normaal in een hele maand november. Dit zorgde voor chaotische taferelen in de ochtendspits, met ondergelopen straten en stations. Eén persoon kwam om het leven bij een verkeersongeval, en twee brandweerlui raakten gewond toen een boom omviel terwijl ze een automobilist aan het bevrijden waren.

Volgens de weerdiensten viel er op sommige plaatsen in de stad tot 118 millimeter regen op slechts enkele uren tijd. Het gaat om de zwaarste regenval sinds 1984, qua intensiteit zelfs de zwaarste regenval in decennia. Gemiddeld valt in Sydney in de hele maand november 84 millimeter regen.

De hulpdiensten kregen honderden telefoonoproepen en moesten een 15-tal reddingsoperaties uitvoeren. Zo’n 6.000 inwoners kwamen zonder elektriciteit te zitten. Treinen werden afgeschaft of liepen vertraging op door ondergelopen sporen en stations. Op de luchthaven van Sydney werden 120 vluchten afgelast.

Extreem weer in Australië: zware regenval in Sydney, felle bosbranden in Queensland
Beeld AFP

“Daken storten in door hevige regenval”

“Een stad als Sydney is niet voorzien op zo veel regen”, vertelt de Vlaamse Melissa De Coster aan VTM NIEUWS, die er al jaren woont. “De huizen kunnen de druk niet aan, waardoor de daken instorten”, vertelt ze nog.

“Daken storten in door hevige regenval”
Beeld EPA

Extreem

Australië heeft regelmatig te kampen met extreem weer. Vorige week was er nog sprake van zandstormen in de buurt van Sydney. Voor de landbouw was de regen welkom. Het was de laatste maanden erg droog in de regio. Felle bosbranden in de staat Queensland, in het noordoosten van Australië, hebben duizenden mensen gedwongen hun woningen te verlaten. Ongeveer 8.000 mensen moesten uit de stad Gracemere vertrekken. Queensland kampt met een hittegolf.

De weerdiensten kondigden in enkele regio’s van Queensland het hoogste brandrisico af, terwijl de brandweer meer dan 200 vuurhaarden trachtte in te dijken. “Alstublieft, luister naar de autoriteiten, het wordt nog erger”, waarschuwde de premier van de staat, Annastacia Palaszczuk.

Extreem
Beeld AFP

De temperaturen breken records in Queensland. In de hoofdstad Brisbane steeg het kwik tot 37,9 graden Celsius. Minstens 34 scholen werden gesloten en de brandweer kreeg versterking uit de rest van het land. “We zullen al vlug andere branden zien ontstaan, het is nog maar het begin”, waarschuwde Katarina Carroll van de hulpdiensten van Queensland.

Extreem
Beeld EPA

De hitte is ook dodelijk voor vleermuizen. De dieren slagen er bij hoge temperaturen niet in om hun lichaam af te koelen en sterven uiteindelijk. In Cairns, in het noordoosten van Australië, bezweken op die manier tientallen vleermuizen. Ze vielen uit bomen. Omdat de kadavers een gezondheidsrisico vormen, werden ze samengebracht, zegt Shai Ager, een vrijwillige natuurbeschermer aan CNN.