Twee doden en twee vermisten na explosie bij chemiereus BASF in Duitsland

Bij een explosie in de fabriek van chemiereus BASF in het Duitse Ludwigshaven zijn al twee doden gevallen. Er is ook sprake van zes zwaargewonden en nog eens twee vermisten. Dat zei bedrijfsleider Uwe Liebelt op een persconferentie.

fivr, belga

© AP

De precieze oorzaak van de explosie is nog niet bekend. Het is ook nog niet duidelijk welke chemische stof in brand is gevlogen. In de haven worden onder andere brandbare vloeistoffen overgeladen.

Voorproducten

De ontploffing deed zich omstreeks 11.20 uur voor bij werkzaamheden aan een pijpleiding in de Landeshafen Nord. Daar bevoorraden gas- en olietankers het bedrijf. Alle brandbare materialen die BASF gebruikt, worden daar opgeslagen. Met pijpleidingen worden voorproducten van de schepen naar de eigenlijke productieplaatsen gebracht.

Voor de ontploffing was een leiding in het havengebied in brand gevlogen, aldus Liebelt. Toen de brandweer kwam blussen, volgde de ontploffing. Volgens Liebelt wijzen luchtmetingen voorlopig niet op een gevaar voor de bevolking. Na de ontploffing zijn waterdammen opgericht tussen het havengebied en de Rijn. Ook daar zijn geen verhoogde meetwaarden vastgesteld.

Na de ontploffing volgde een rookontwikkeling. Omwonenden kregen de raad in hun huizen te blijven, deuren en ramen gesloten te houden en ook ventilatie- en temperatuurregelingssystemen af te zetten. Volgens de brandweer is de brand op het BASF-terrein intussen onder controle, maar weliswaar nog niet geblust.

De medische directeur van BASF, Stefan Lang, zei dat er zes zwaargewonden en zeker één lichtgewonde zijn gevallen. Mogelijk gaat het om meer lichtgewonden, die zelf behandeling hebben gezocht. De situatie is nog heel onoverzichtelijk en verandert nog van minuut tot minuut. Voor de veiligheid zijn na de explosie in totaal 14 installaties stilgelegd.

De gevolgen voor de onderneming zijn nog niet duidelijk. “Vandaag is de economische schade niet mijn grootste probleem”, zei Liebelt.

© EPA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer