Direct naar artikelinhoud
Politiek

“Ik laat onze kiezers niet beledigen”: Ecolo-covoorzitter Khattabi over ontslag van RTL-opiniemaakster

Ecolo’s co-voorzitterBeeld BELGA

Zakia Khattabi, covoorzitter van Ecolo, benadrukt vandaag in Le Soir dat ze RTL niet gevraagd heeft om de samenwerking met Emmanuelle Praet stop te zetten. Ze haalt tegelijk uit naar de desinformatie en de tegenstanders die van de milieu-uitdagingen “een vulgair verkiezingsuitdaging” te maken.

Khattabi herhaalt dat ze verplicht was de commerciële omroep in een tweet op te roepen om wat de opiniemaakster verklaard had recht te zetten. “Ik heb aan een aantal uitzendingen met haar deelgenomen en heb gezien dat ze briefingnota’s van de MR bij zich had (iets wat de MR ontkent, red.). Dat heeft me geschokt. Ik ben nooit tussengekomen omdat men de politieke voorkeur van de verschillende opiniemakers niet kent. Maar als iemand zo’n duidelijk kiesadvies geeft, ontspoort het. En dan de desinformatie nog!”, aldus de Ecolo-topvrouw. 

Lees ook

RTL stopt samenwerking met Emmanuelle Praet.

“We weten nu wat de rode lijn is: Ecolo”: Emmanuelle Praet, nadat RTL haar op straat zette.
       

Ze is ook ongerust dat de politieke tegenstanders, waaronder DéFI, van een fundamentele zaak zoals het milieu “een vulgair verkiezingsstrijdpunt maken. Terwijl ze zeggen dat ze de uitslag van 14 oktober begrepen hebben, denken ze dat Ecolo dood moet voor mei 2019". Dat ecologie straft, klopt volgens haar niet: “Dat is een slogan van het begin van de eeuw. De realiteit van de groenen staat ver van taksen. En de straf is de luchtvervuiling en de slechte kwaliteit van het voedsel.”

“De aanvallen tegen ons tonen dat ze niets begrepen hebben van het antwoord dat we moeten bieden op de klimaatcrisis”, zegt Khattabi. “Maar ik laat noch de intelligentie van onze militanten en kiezers, noch hun plichtsbesef om iets te doen voor het klimaat, beledigen.”