© mph

Gezonken schip op Albertkanaal wordt naar aanlegkade geduwd

De hinder op het Albertkanaal is bijna helemaal van de baan. Woensdagmorgen werd het gezonken schip, de Dandia, na de berging van gisteren nu naar een aanlegkade geduwd. Dat is het laatste deel van de bergingsoperatie. Twee weken na de frontale botsing is het schip dus eindelijk geborgen.

jtp, mph

Tijdens de aanloop naar de berging liepen de werken een paar dagen vertraging op maar de feitelijke operatie leek dinsdag al heel vlot te verlopen. “De schade aan het schip is duidelijk te merken en zit zoals we verwacht hadden vooral bovenaan. Daar is het duwvaartuig over de Dandia heen gevaren”, zo legde Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg uit.

Voor de scheepvaart is het alvast een goede zaak dat het gezonken schip uit de vaargeul is gehaald. De voorbije weken was er enkel beurtelings scheepvaartverkeer mogelijk, geregeld door mensen die de klok rond op de kade stonden.

Het ongeval gebeurde twee weken geleden ter hoogte van de spoorbrug Herentals-Lier, in de buurt van koekjesfabriek Lu. Het gezonken schip, de Dandia uit 1963, was geladen met duizend ton meststof. Die belandden in het water, waardoor de stof ammonium (een mengeling van ammoniak met water) in een productiecentrum voor drinkwater terechtkwam. Daarom stonk en smaakte het Antwerps kraantjeswater mogelijk enkele dagen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER