Schopt "samsonseks" het tot Woord van het Jaar 2016?

"Samsonseks." Dat woord stelt de jonge moeder Ingrid Renders voor in de verkiezing van Woord van het Jaar 2016. Op Radio 1 legt ze de betekenis van de term uit.
© VRT - Studio 100

Vanaf 1 december is het weer zover: dan kan iedereen die dat wil stemmen op het Woord van het Jaar van Van Dale. Wie zelf voorstellen heeft van woorden die 2016 bepalen, kan die nu al insturen via de website van de woordenbijbel.

Ingrid Renders heeft dat gedaan. De VRT-medewerker en jonge moeder stelt "samsonseks" voor, een term die zoveel betekent als seks die ouders hebben terwijl ze hun kinderen even voor de televisie parkeren.

"We kunnen vaak niet eens ongestoord naar het toilet"

"Het is een woord dat voor veel ouders relevant is", motiveert ze haar inzending in "Hautekiet" op Radio 1. "Wanneer kunnen ouders nog eens heerlijk van elkaar genieten zonder dat hun kinderen hen storen? We kunnen vaak niet eens ongestoord naar het toilet. Laat staan dat we rustig met onze wederhelften kunnen vogelen."

Hét sleutelmoment waaraan ouders zich daarom vastklampen, is volgens haar de tijd die kinderen 's ochtends voor de televisie spenderen terwijl ze naar kinderprogramma's kijken. Voor ouders is het een uitgelezen kans om te rampetampen. Samsonseks dus, al had die even goed Netflixseks of Disneyseks kunnen heten.

Meest gelezen