© Photo News

Belgische hockeymannen beginnen met nipte zege aan WK

De Belgische hockeymannen hebben hun eerste match op het WK gewonnen met 2-1. Denayer en Briels zorgden tegen Canada voor de doelpunten.

De Red Lions, die op de wereldtitel mikken, kwamen al na drie minuten op voorsprong. Felix Denayer devieerde een strakke bal van Van Doren in doel. In de 22e minuut verdubbelde aanvoerder Thomas Briels de score. Doelman Vincent Vanasch, amper onder vuur genomen door de Canadezen, moest zich in het begin van het vierde kwart dan toch gewonnen geven na enkele minuten Canadese druk. Op strafcorner lukte Mark Pearson (48.) de aansluitingstreffer. Maar verder kwamen de Canadezen niet.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

België is ondergebracht in groep C. De olympische vicekampioenen nemen het zondag op tegen gastland India (FIH 5), volgende week zaterdag volgt een duel met Zuid-Afrika (FIH 15). Woensdagavond staan India en Zuid-Afrika tegenover elkaar.

Aan het WK nemen zestien landen deel, verdeeld in vier groepen van vier. Elke groepswinnaar stoot direct door naar de kwartfinales, de nummers twee en drie spelen barragewedstrijden voor een plek bij de laatste acht.

"We hebben het onszelf moeilijk gemaakt"

"We hebben het onszelf moeilijk gemaakt op het einde van de wedstrijd", gaf Loïck Luypaert na afloop zijn analyse. "We pakten twee domme kaarten. Als we de hele tijd met elf spelen, dan is het een andere match. Maar het was de eerste wedstrijd op een WK, we wisten dat dat altijd wat moeilijker kan zijn."

Onder meer door enkele onzorgvuldige individuele acties in de tweede helft wisten de Belgen geen derde keer te scoren. "We moeten meer als ploeg blijven spelen. Dat is ons spel als de benen goed zijn, het klopt dat we het op het eind individueel probeerden te forceren. We kunnen hier veel van leren met het oog op het komend duel met India, en dat is het belangrijkste", besloot Luypaert.

Boccard gelooft dat Red Lions nog kunnen groeien in toernooi

De Belgische verdediging had woensdag niet veel werk te verrichten in het openingsduel van het WK tegen Canada. Op het einde van de wedstrijd lieten de Red Lions zich echter toch verrassen. De Canadezen versierden twee strafcorners, en kwamen bij de tweede opnieuw in de wedstrijd (2-1). Gelukkig voor de Belgen bleef het daarbij.

"We hadden verschillende grote kansen in het begin van de wedstrijd. Daarna zijn de Canadezen teruggekomen in de match door de kaarten die we pakten. Het is op internationaal niveau moeilijk om met tien tegen elf te spelen. We brachten onszelf zo onnodig in de problemen op het einde van de match", zei Gauthier Boccard, die toch een goed gevoel overhoudt aan het begin van het toernooi."Zoals in elke andere competitie, zullen we wedstrijd per wedstrijd stappen zetten. We hebben de drie punten, nu zullen we zien hoe India zal omgaan met de druk in zijn eerste duel. We hebben een goed gevoel ondanks de kaarten. We zullen nog groeien in het toernooi."

"Het niveauverschil tussen beide teams is niet merkbaar op het scorebord, maar dat was het wel op het terrein", vervolgde Felix Denayer, die het eerste Belgische doelpunt voor zijn rekening nam. Zondag staat de topper in groep C tegen India op het programma. "We zijn blij dat we tegen hen spelen. Er is hier altijd enorm veel sfeer en de organisatoren maken een ongelooflijk spektakel van deze competitie. Het wordt een belangrijke test voor ons."

© Photo News

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer