Oppositie hekelt daling minimumloon jongeren

© BELGA

De daling van het minimumloon voor jongeren onder de 21 jaar zal gelden op het brutoloon, maar niet op het nettoloon. Dat heeft premier Charles Michel maandag verklaard in de Kamer, waar de socialistische en groene oppositie met scherp schoot op die beslissing uit het begrotingsconclaaf. Opvallend was dat de eerste minister zich volop in de debatten mengde.

adm

In de Kamer is maandag het debat gestart over de beleidsverklaring van de premier. Daarbij kwam ook de beslissing aan bod om het minimumloon voor jongeren onder de 21 jaar te verlagen, een ingreep die N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover verdedigde.

Zowel Kristof Calvo (Groen) als Karin Temmerman (sp.a) trok daarop even alle registers open. “Dat u durft zeggen aan jonge mensen dat een minimumloon een realistisch perspectief is. Praat eens met jonge mensen die hun huur niet kunnen betalen en strompelen van interimjob naar interimjob”, laakte Calvo. “Ik had nooit gedacht dat u het zo ver zou durven drijven. Hier komen zeggen dat ze blij moeten zijn met een habbekrats onder het minimumloon, is echt schandalig”, zei Temmerman.

“Ik heb wél ooit gewerkt”, reageerde De Roover richting Calvo. “Ik heb dertig jaar gepraat met jongeren. Zij willen een job en niet als werkloze dromen van hoge lonen.”

Premier Michel luisterde intussen vanop de eerste rij toe. Pas toen Laurette Onkelinx (PS) van leer trok tegen de maatregel, besloot de eerste minister tussen te komen. “U wil iedereen doen geloven dat het nettoloon zal dalen, maar dat klopt niet. De maatregel viseert het brutoloon en zal geen impact hebben op het nettoloon”, verzekerde premier Michel. De eerste minister vroeg overigens geregeld het woord om in te gaan tegen de kritiek van PS, cdH en Ecolo.

De Roover benadrukte nog dat de regering niet de gemakkelijkste weg heeft gekozen van extra nieuwe belastingen. Hij diste daarvoor een “sprookje” op van Roodkapje die in een groot bos op zoek is naar een schat, maar waar de “boze Zweedse wolven” beletten dat ze de gratis oplossing vindt. “Dat sprookje is een leugen, plat populisme. Die kosteloze zak geld is er niet.”

Onkelinx trok voorts van leer tegen de besparingen in de sociale zekerheid en de gezondheidszorg. Dat de 900 miljoen euro besparingen de patiënt niet zouden raken, gelooft ze niet. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) had verklaard dat die besparingen met een fijne scalpel zouden gebeuren. “Nogal een scalpel”, klonk het schamper.

Net als Karin Jiroflée (sp.a) had ze kritiek op de verhoging van het remgeld voor antibiotica. Een platte budgettaire maatregel, noemde de PS’ster die ingreep. Jiroflée beklaagde zich erover dat vooral mensen die het niet breed hebben daarvoor zouden opdraaien, maar kreeg lik op stuk van De Block. “Er zijn bijna twee miljoen mensen met een voorkeursregeling die dus niet zullen worden getroffen. Mensen zoals u en ik - die niet zo’n regeling hebben - zullen die dus betalen”, aldus de liberale minister.

Onkelinx hekelde voorts dat de regering niets doet om drama’s en ontslagen te voorkomen, maar wel opnieuw haar pijlen op de werknemers richt. “De topman van het VBO was met een smile naar uw beleidsverklaring aan het luisteren”, aldus de socialistische fractieleidster. “U voert flexibiliteit in voor de ondernemingen en niet voor de werknemers. Bij alle bedrijven die in september zware ontslagen aankondigden, had het personeel flexibiliteit aanvaard.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen