VN-Migratiepact: akkoord bereikt om vier experts te ondervragen

© Photo News

In de Kamercommissie Buitenlandse Zaken is woensdag groen licht gegeven om vier experts internationaal recht ondervragen over het VN-Migratiepact. De meerderheidspartijen hadden dat gevraagd.

Het zijn de Franstalige liberalen die het voorstel uitdokterden, in een poging uit de impasse te geraken die de regering nu al meer dan een week gegijzeld houdt.

De Kamercommissie Buitenlandse Zaken besprak vanmiddag twee resoluties over het pact. Beide werden ingediend door de oppositie: de eerste door de fractie Ecolo-Groen, de tweede door cdH en DéFI. Ze dringen erop aan dat ons land zonder voorbehoud het migratiepact goedkeurt.

Maar de N-VA ziet - in tegenstelling tot de drie andere regeringspartijen CD&V, Open VLD en MR - dat allerminst zitten. N-VA heeft onder meer vragen bij de afdwingbaarheid van de tekst. Hoorzittingen met juristen zou op een aantal vragen een antwoord kunnen bieden.

Bij de MR valt te horen dat de meerderheid vaart wil zetten achter de hoorzittingen. Die zouden al volgende week kunnen plaatsvinden. Dat moet ook, want op 10 december vindt de top plaats in Marrakech waar de tekst aangenomen zal worden.

Het akkoord over de experts en de belofte om volgende week dinsdag pas te stemmen over de twee resoluties die vandaag voorlagen in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken, geven de regering weer even tijd om een oplossing te zoeken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen