Direct naar artikelinhoud
Wetsvoorstel

10 jaar na genezing kanker krijgt u ‘recht om vergeten te worden’ door verzekeraar

Vice-eersteminister en minister van consumentenzaken Kris Peeters (CD&V).Beeld Photo News

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) heeft zijn plannen voorgelegd om een ‘recht om vergeten te worden’ in de wet te laten opnemen. Mensen die 10 jaar genezen zijn van ernstige aandoeningen zoals kanker zouden geen risico meer lopen op weigering van een schuldsaldoverzekering of hogere premies.

De nieuwe maatregel spiegelt zich aan het vergelijkbare Franse ‘droit à l’oubli’ en moet volgens Peeters tegen het einde van deze legislatuur in de Belgische verzekeringswet komen. Het ‘recht om vergeten te worden’ moet voorkomen dat een verzekering geweigerd wordt of een premie verhoogd omdat iemand in het verleden een ernstige aandoening had, zoals kanker. Het gaat voorlopig enkel over schuldsaldoverzekering bij de enige gezinswoning of verzekering voor professioneel krediet, en enkel voor wie bij het verstrijken van de verzekeringstermijn niet ouder is dan 70 jaar.

Het recht zal ingaan tien jaar nadat de behandeling succesvol werd beëindigd, voor minderjarigen is dat vijf jaar. Ook de Franse lijst met ziektes – kankers, maar ook hiv en hepatitis C – wordt overgenomen, met toevoeging van diabetes type 1. Voor bepaalde ziektebeelden zal de wachttermijn, net zoals op die lijst, ook verkort zijn. Voor borstkanker is dat bijvoorbeeld 1 jaar.

Debat niet te veel verzwaren

Geestelijke gezondheidsproblemen zoals een depressie komen nog niet in aanmerking. “Dan gaan we het debat te veel verzwaren”, geeft Peeters aan dat het voorstel zo snel mogelijk naar het parlement moet. Nadien kan het Opvolgingsbureau in samenspraak met het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg de lijst verder uitbreiden. Ook de maximumleeftijd zou voor bepaalde kankers die vaker op latere leeftijd toeslaan, opgerekt kunnen worden.

Belangenverenigingen zoals Kom op tegen Kanker en het Vlaams Patiëntenplatform reageren positief op het stapsgewijze invoeren, maar hopen dat het toepassingsgebied op termijn ook uitgebreid wordt naar de verzekering gewaarborgd inkomen. Peeters luisterde vandaag naar hun opmerkingen en zegt “deze of volgende week de tekst te finaliseren”.