Direct naar artikelinhoud
Brexit

‘‘Harde’ brexit zou grootste economische instorting zijn sinds de Tweede Wereldoorlog’

Protest tegen het ontwerpakkoord van premier Theresa May.Beeld EPA

Een ‘harde’ brexit, waarbij het Verenigd Koninkrijk en de EU zonder akkoord uiteen gaan, zal de Britse economie tegen 2034 in het slechtste geval met 10,7 procent verkleinen. Dat blijkt uit een rapport van de Britse regering. De economische schok zou zo nog groter zijn dan die van de financiële crisis van 2008. 

Volgens de Britse minister van Financiën Philip Hammond zal de Britse economie in alle scenario's schokken krijgen. Het brexit-ontwerpakkoord dat premier Theresa May op dit moment heeft met de EU zou de economie met 3,9 procent verkleinen (in vergelijking met een scenario waarbij de brexit niet doorgaat).

Op 11 december stemt het Britse parlement over het ontwerpakkoord. May hoopt steun te winnen bij parlementsleden met het rapport.

Bank of England

De Bank of England, de Britse nationale bank, waarschuwt in een eigen rapport dan weer voor de ergste ineenstorting van de economie sinds de Tweede Wereldoorlog. Volgens de centrale bank zou een ‘no deal brexit’ 8 procent van het bbp kosten op een jaar tijd. Daarbij zou het Britse pond ook een kwart van zijn waarde verliezen. Het ontwerpakkoord zou daartegenover de schade beperken, aldus de bank.

Dit staat de Britten volgens Bank of England te wachten bij een ‘harde brexit’

• De economie krimp 8 procent

• Huisprijzen dalen met meer dan 30 procent

• Werkloosheid stijgt van 4,1 procent naar 7,5 procent

• Het Britse pond verliest een kwart van zijn waarde

• Inflatie kan toenemen tot 6,5 procent