Wie heel ziek was moet makkelijker woonkrediet krijgen dankzij ‘recht op vergeten’

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters. © Photo News

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) werkt aan een wetsvoorstel dat het ‘recht op vergeten’ invoert in de Belgische verzekeringswetgeving. Deze wetgeving moet het mensen die in het verleden aan een ernstige ziekte leden makkelijker maken een woonkrediet te kunnen afsluiten.

es

Bij zijn beoordeling zal een verzekeraar binnenkort geen rekening meer mogen houden met de risico’s van een ziekte die de aanvrager heeft opgelopen en waarvan de therapie al tien jaar afgelopen is. Die termijn van tien jaar begint te lopen vanaf het einde van een geslaagde behandeling, en als de patiënt in die tijd niet hervallen is.

Voor sommige ziektes, zoals borstkanker en baarmoederhalskanker is de termijn korter. Ook voor ongeneeslijke maar beheersbare aandoeningen, zoals mucoviscidose, zal de wet gelden. De Belgische tekst is gebaseerd op de wet die al in Frankrijk bestaat.

Verschillende betrokken organisaties, waaronder Test Aankoop, Unia en Stichting tegen Kanker, ontmoetten elkaar woensdag op het kabinet-Peeters.Test Aankoop toont zich na afloop positief, 'hoewel de verzekeraars nog zullen lobbyen'. 'We moeten dus nog bekijken of de plannen van de minister door de teksten bevestigd zullen worden.’

Peeters hoopt dat het voorstel nog voor het einde van het jaar de ministerraad kan passeren. Een publicatie in het Staatsblad wordt niet voor de lente van 2019 verwacht.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.