Staatsveiligheid en militaire inlichtingendienst ADIV versterken samenwerking

Topmannen Jaak Raes (Staatsveiligheid, rechts) en Claude Van de Voorde (ADIV, links). © Belga

De Veiligheid van de Staat en de militaire inlichtingendienst ADIV gaan hun samenwerking versterken. Dat staat in het Nationaal Strategisch Inlichtingenplan (NSIP) dat op 22 oktober door de Nationale Veiligheidsraad is goedgekeurd. Dat kondigden de topmannen Jaak Raes (Staatsveiligheid) en Claude Van de Voorde (ADIV) aan naar aanleiding van de twintigste verjaardag van de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten.

Het NSIP integreerde een aantal aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie Aanslagen, waarin onder meer aangedrongen wordt op concrete samenwerkingsmodaliteiten. ‘En die samenwerking gaat heel ver, tot en met het delen van de exploitatie van de menselijke bronnen, het hart van de inlichtingendienst’, verklaarde Jaak Raes donderdag. ‘Door de samenwerking kan men sneller op dreigingen reageren en dubbel werk vermijden’, stelde Claude Van de Voorde.

Er kunnen geïntegreerde equipes worden opgericht, waarbij afspraken gemaakt worden over het beheer van de informatiestromen, de verwerking en het ter beschikking stellen van infrastructuur. Het NSIP heeft de taakverdeling tussen beide diensten helderder uitgewerkt. In sommige gevallen worden specifieke opdrachten aan één dienst toegewezen, waarbij de andere eventueel bijstand kan verlenen.

Eenmaal per maand overleggen de beide directies van de Staatsveiligheid en ADIV. Jaak Raes wees er ook op dat beide diensten ook samenwerken rond de verkiezingen, zowel de voorbije lokale verkiezingen als de parlementsverkiezingen van mei, waarbij gespeurd wordt naar desinformatiecampagnes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content