Direct naar artikelinhoud
Brussel-Noord

Vanaf morgen kan u weer de bus nemen aan Brussel-Noord

Vanaf morgen kan u weer de bus nemen aan Brussel-Noord
Beeld Tim Dirven

De bussen van De Lijn zullen vanaf morgen opnieuw de halte in het Brusselse Noordstation gebruiken. Na "constructief overleg" met de betrokken partijen zijn er “voldoende garanties” voor veilige en propere haltes.

De Lijn haalde zijn bussen eerder weg uit het station wegens overlast van transitmigranten en een gebrekkige hygiëne. 

Nu zijn er afspraken gemaakt over de properheid en de veiligheid van het busstation. Zo komen er extra vuilnisbakken en een grote container voor het afval na de voedselbedeling. Daarnaast wordt het afval binnen en buiten het station vaker verwijderd. Om wildplassen terug te dringen, komen er ook urinoirs. Vanaf 8 december opent het Rode Kruis een nachtopvang voor transmigranten.

Om de veiligheid te garanderen zullen Brusselse agenten de hele dag patrouilleren in en rond het station en krijgt de controledienst van De Lijn een rechtstreekse lijn met de politie. Ten slotte zal ook de drugsproblematiek in het CCN-gebouw worden aangepakt en komt er verlichting in de donkere hoeken.

“Op het terrein zijn die eerste maatregelen al zichtbaar. We hebben er alle vertrouwen in dat de situatie aanzienlijk verbetert door deze afspraken. Samen met de betrokken partijen volgen we de toestand op het terrein nauwgezet op en overleggen we regelmatig”, verklaart directeur-generaal van De Lijn Roger Kesteloot.

‘Op het terrein zijn die eerste maatregelen al zichtbaar. We hebben er alle vertrouwen in dat de situatie aanzienlijk verbetert door deze afspraken’
Roger Kesteloot, directeur-generaal De Lijn

De 30 buslijnen vertrekken vanaf vrijdag dus opnieuw vanuit het Noordstation, maar het loket van De Lijn heropent pas maandag. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) laat nog weten dat hij hoopt dat de nieuwe busterminal er snel aankomt.

Ook reizigersvereniging TreinTramBus hoopt dat er op termijn een “degelijke bushalte” komt. “Het is goed dat verschillende politici samen rond de tafel hebben gezeten om hier een oplossing voor te vinden, maar het blijft geen optimale oplossing”, verklaart coördinator Peter Thoelen. “Ook voor de komst van de transmigranten was het al een duistere en donkere halte.” Hij erkent wel dat het al een stuk zal verbeteren nu er extra ingezet wordt op properheid en er extra verlichting komt.

Ergernis

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zei gisteren in het Vlaams parlement al dat gesprekken tussen De Lijn en het Brussels gewest positief verliepen. Volgens Weyts ging het om zeer concrete zaken, zoals afspraken om de ondergrondse terminals proper te houden en de mogelijkheid om extra patrouilles van de politie in te zetten.

Na de beslissing van De Lijn de haltes onder het Noordstation te verplaatsen naar het Rogierplein verderop in Brussel, ontstond heel wat ergernis, zowel bij reizigers als bij het Brussels gewest en de politie. Volgens De Lijn vonden de reizigers goed hun weg naar waar ze moesten zijn, maar niet iedereen was blij met de maatregel. Op de busstrook tussen het Noordstation en het Rogierplein ontstonden lange files van Lijnbussen, en gisteren begon de politie boetes uit te schrijven omdat de buschauffeurs er hun pauze namen. “De baan is voorbehouden voor bussen, maar er moet op gereden worden en er mag niet op geparkeerd worden”, zei politiewoordvoerster Audrey Dereymaeker.

Ook reizigersvereniging TreinTramBus kloeg die gevaarlijke situatie aan.

Vervoort: “Slecht theater”

Brussels minister-president Rudi Vervoort reageert tevreden. “Dit slechte theaterstuk had vermeden kunnen worden", klonk het echter wel.

“Zeggen dat alles er goed gaat is fout, maar het probleem is opgeblazen. Zeker omdat andere leden van de partij N-VA het probleem onderhouden. Met name meneer Francken, die nog slechts een beperkt aantal dossiers per dag wil verwerken”, stelt de Brusselse minister-president vast.