Direct naar artikelinhoud
Colruyt

“Slachtoffer van ons eigen succes”: Colruyt wil werken tussen 5 en 24 uur testen voor afhaaldienst omdat er overdag te veel mensen in winkel zijn

“Slachtoffer van ons eigen succes”: Colruyt wil werken tussen 5 en 24 uur testen voor afhaaldienst omdat er overdag te veel mensen in winkel zijn
Beeld rv

Door het succes van Collect & Go, wil retailer Colruyt verruimde werktijden testen voor het personeel dat de bestellingen klaarzet van de afhaaldienst. In een testfase wil Colruyt in negen winkels dat de werknemers ‘s ochtends al om 5 uur kunnen starten en ‘s avonds tot middernacht werken. Dat schrijven de Sudpresse-kranten en de vakbonden en het bedrijf bevestigen. Het vakbondsfront kan zich echter niet vinden in de voorwaarden die de directie biedt. Die wijst dan weer op de bijkomende jobs.

Bij Colruyt worden de klantenbestellingen voor de afhaaldienst meestal in de winkels zelf klaargezet. Omdat het succes toeneemt, wordt het steeds moeilijker om die bestellingen tijdens de openingsuren uit de rekken te halen, omdat er tijdens de openingsuren bijvoorbeeld ook veel personeel en klanten rondlopen.

Daarom wil Colruyt van januari tot juni in negen winkels de werktijden voor het personeel van Collect & Go opentrekken, zegt Filip Lemberechts van de liberale vakbond ACLVB aan Belga. Zo kunnen ze langer voor en na de openingsuren van de winkel aan de slag. De negen winkels zijn die van Wilrijk, Lokeren, Kraainem, Sint-Truiden, Sint-Niklaas, Vosselaar, Doornik, Zinnik en Haccourt.

Per winkel zouden er vier tot tien vrijwilligers meedraaien, schrijft de krant. Colruyt wil het voorbereiden van de bestellingen duidelijk in de winkels houden, zegt directeur sociale relaties Wim Mertens aan Sudpresse. “We hebben ook twee distributiecentra in Erpe-Mere en Zaventem, maar we willen duidelijk Collect & Go binnen onze winkels laten afhandelen. Het is een luxe dat we kunnen zeggen dat we slachtoffer zijn van ons eigen succes, maar het is wel zo. Daarom is het in sommige filialen te complex geworden om de bestellingen te maken omdat er al klanten en personeel in de winkel zijn. Bijvoorbeeld omdat de winkel te klein is.” Hij wijst ook op de ruime openingsuren van de winkels.

Werktijden

De socialistische vakbond staat in de krant open voor de ruimere werktijden, “maar niet tegen elke prijs”. Zo is de bond bezorgd over de organisatie en zeker ook de verloning. Colruyt stelt 30 procent surplus voor, maar de bond eist een toeslag van 50 procent, aldus Myriam Delmée.

In de sector is er al een toeslag van 40 procent voor de werkuren na 18 uur en binnen Colruyt is er een bijkomende cao over een toeslag van 50 procent na 18 uur, voegt Frank Convents van de christelijke bediendebond LBC toe. “Nu komt men met een voorstel om de werkvensters te verruimen, maar dan gaan we na 20.30 uur, of 21.30 uur op vrijdag, terug naar 30 procent toeslag”, hekelt hij. Ook een tegenvoorstel van de bonden om tot 22 uur te kunnen werken, wil het bedrijf niet. Convents vraagt voorts aandacht voor de huidige werkdruk. Bovendien loopt de rekrutering niet zo gemakkelijk, aldus de vakbondsman.

Werk-privé

Voor ALCVB moet er iets tegenover de bedrijfsplannen staan. “Niet alleen voor de verloning, maar ook qua uurroosters”, zegt Filip Lemberechts. Uit een bevraging bleek dat de balans tussen werk en privé een bezorgdheid is. “Er moet dan iets gedaan worden naar de voorspelbaarheid van de uren toe. Probeer iets te doen om de balans werk-privé meer in evenwicht te krijgen.” Ook veiligheid, omwille van de late en vroege uren, is een bezorgdheid.

Wim Mertens van Colruyt onderstreept tot slot de extra jobs die de ruimere werkuren voor Collect & Go met zich meebrengen. “Voor ons is de extra tewerkstelling belangrijk.” Bij de winkels in de testfase rekent hij op 1 tot 2 voltijdse equivalenten extra. Hij wijst er nog op dat de sectorcao en het akkoord bij Colruyt over de toeslag na 18 uur, enkel verbonden zijn aan de openingsuren van de winkel.

Colruyt heeft voor de testfase het akkoord van minstens één van de vakbonden nodig. “De testfase kan niet doorgaan zonder akkoord van de vakbonden”, aldus Mertens. Als de test positief is, wil Colruyt die niet meteen naar alle winkels uitbreiden, maar wel naar de winkels waar er nood aan is.

Op 11 december komen bonden en directie opnieuw samen, zegt Lemberechts nog. “De bedoeling is om voor het einde van het jaar nog een akkoord te hebben.”