© EPA

Spaanse wielerploeg Burgos-BH legt zichzelf (!) drie weken schorsing op nadat het in opspraak kwam

De Spaanse wielerformatie Burgos-BH schorst zichzelf gedurende januari en februari 2019. In plaats van deel te nemen aan de Challenge Mallorca en de Tropicale Amissa Bongo, gaat het procontinentale wielerteam drie weken op sensibiliseringskamp. Dat maakte Burgos-BH donderdag bekend.

Burgos-BH kwam de voorbije weken in opspraak, nadat drie van zijn renners betrapt waren op doping. Iban Salas (afwijkend biologisch paspoort), David Belda (epo) en Igor Merino (groeihormonen) legden positieve testen af. Het drietal werd bestraft met een schorsing van vier jaar. De Internationale Wielerunie UCI liet onlangs verstaan dat de ploeg mogelijk 15 tot 45 dagen zal worden geschorst.

Maar Burgos-BH wacht dat vonnis niet af en neemt zelf al maatregelen. In de eerste twee maanden van het nieuwe seizoen zullen de renners niet in actie komen. “We hebben die beslissing volledig autonoom genomen, zodat we ons volledig kunnen toeleggen op dopingpreventie”, zegt ploegleider Julio Andrés Izquierdo in een persbericht. “Onze stage zal drie weken duren. Er zullen trainingen, seminaries en ontmoetingen met antidopingkenners plaatsvinden.”

De Spaanse formatie zal ook een intern controlesysteem op poten zetten. “Het systeem van whereabouts en biologisch paspoort kennen we al, maar in 2019 willen we verdergaan. We zullen interne controles uitvoeren, zodat we exact weten wat er gebeurt met onze renners. Burgos-BH heeft de strijd tegen doping altijd heel serieus genomen. Het is essentieel dat alle renners en medewerkers begrijpen dat het belang van een schone sport moet overheersen en dat er geen plaats is voor bedriegers.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer