Kleurrijke Parade Noorderlicht trekt door de stad

Donderdagavond vulde Parade Noorderlicht opnieuw de straten van de Antwerpse wijk 2060. Buurtbewoners wandelden samen met kunstenaars en studenten in een parade naar het buurtfeest op campus Spoor Noord. Met Parade Noorderlicht slaan AP Hogeschool en District Antwerpen de handen ineen om de diversiteit van de Antwerpse wijk in de verf te zetten.

wowi

Noorderlicht is een artistieke parade die licht en sfeer brengt in het noorden van Antwerpen. Kunstenaars, componisten, dansers en musici van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen maken kunst die in dialoog gaat met de buurt. Studenten van de professionele bacheloropleidingen zetten samen met verschillende verenigingen en bewoners uit de buurt mee hun schouders onder het project. Muziek en performances In de parade brengen zangers, percussionisten, woordkunstenaars, dansers en andere artiesten diverse performances.

Langs het parcours en achter elke straathoek zijn er verrassende ontdekkingen te doen: een zingende kapper, een dansperformance achter glas, een eerbetoon aan de vuilnisophalers en een sfeervol lichtspektakel. Er wordt een gigantisch tapijt uitgerold en langs de gevels dwarrelen er granaatappelzaadjes naar beneden. Noorderlicht roept iedereen op om zelf mee te wandelen in de parade. Voor deze editie van Parade Noorderlicht schreef componist Wim Henderickx een muziekstuk dat door uitvoerders van diverse pluimage vertolkt zal worden en dat als een hartslag doorheen de wijk van 2060 te horen zal zijn.

Feest van de diversiteit

“Deze parade viert de diversiteit die we hier in Antwerpen kennen”, zegt Pascale De Groote, algemeen directeur van AP Hogeschool. “Hier komen buurtbewoners samen met kunstenaars, studenten met schoolkinderen, buren met bezoekers. Noorderlicht wordt zo een collectief kunstwerk dat in dialoog treedt met de samenleving, die superdivers is.”

Het thema van de parade is dit jaar ‘Fruitful’. Daarmee de parade niet alleen de culturele diversiteit van de wijk op het vlak van eten, groenten en fruit. De Engelse term slaat bijvoorbeeld ook op ‘vruchtbare’ ontmoetingen in de openbare, geleende ruimte. “Kunst kan je beschouwen als vrucht van een maatschappij. De rijkdom van 2060 uit zich onder meer in deze parade”, verwoordt Lieve Stallaert, districtsschepen bevoegd voor cultuur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER