Direct naar artikelinhoud
Anticonceptie

Wetenschappers ontwikkelen gel als nieuw anticonceptiemiddel voor mannen

Condooms zijn in de nabije toekomst wellicht niet meer het enige anticonceptiemiddel waar mannen zich op kunnen beroepen.Beeld thinkstock

Amerikaanse wetenschappers zijn bezig met het testen van een nieuw voorbehoedsmiddel voor mannen. Het gaat om een hormonale gel die dagelijks op de schouders en rug aangebracht moet worden en de spermaproductie verlaagt, zonder dat het effect heeft op het libido en het energieniveau van de man in kwestie.

“Deze gel zou de eerste specifiek op mannen gerichte anticonceptiemiddel zijn sinds de introductie van het condoom”, zegt Diana Blithe, hoofd van het anticonceptieprogramma van het Amerikaanse National Institute of Child Health and Human Development. “We hopen dat het een acceptabele vorm van anticonceptie wordt die koppels graag zullen gebruiken.”

De gel zal binnenkort voor het eerst worden uitgetest op 420 koppels. De gel bevat twee types hormonen (een mix van progestageen en testosteron) die bij dagelijks gebruik de spermaproductie stilleggen. Wanneer gestopt wordt met het gebruik van de gel, komt de spermaproductie zonder bijwerkingen weer op gang.

Behalve het gebruik van een condoom hebben mannen nu enkel nog sterilisatie als (onomkeerbare) optie om zeker te zijn dat ze geen vrouw ongewild zwanger maken.