Direct naar artikelinhoud
Rusland

Britse bank gaat rekeningen Russia Today bevriezen

Een screenshot van de website Russia Today.

De Britse bank NatWest gaat de rekeningen van tv-zender Russia Today UK bevriezen. Russia Today zegt dat NatWest geen reden gaf. De tv-zender kwam al eerder in opspraak nadat het beweerde dat BBC een gasaanval in Syrië in scène gezet had. 

De hoofdredactrice van Russia Today (RT), Margarita Simonyan, maakte het nieuws via Twitter bekend. "Ze hebben onze rekeningen in Groot-Brittannië gesloten. Al onze rekeningen. De beslissing kan niet teruggedraaid worden. Leve de vrije pers!", stuurde ze.

Twitter bericht wordt geladen...

Royal Bank of Scotland Group, de koepel boven NatWest, weigert nog diensten aan te bieden aan RT. In een brief aan de tv-zender schreef de bank: "We hebben onlangs jullie bankactiviteiten bij ons onderzocht, en we zijn tot de conclusie gekomen dat we jullie niet langer diensten willen aanbieden." De beslissing is definitief, aldus de bank. 

Volgens een brief die Russia Today op zijn website publiceerde zou de beslissing van de bank ingaan op 12 december. Simonyan claimt dat ook de persoonlijke rekeningen van enkele topmensen van RT in Groot-Brittannië onbereikbaar zouden worden. 

Handpop van het Kremlin

"We hebben geen uitleg gekregen, en ik denk ook niet dat ze het kunnen uitleggen omdat er nu eenmaal geen enkele reden is", klaagde de hoofdredactrice de beslissing aan tegenover Russische media. "We zijn altijd transparant geweest en er is nooit een klacht gekomen." Ze voegde eraan toe dat RT zal proberen om ook zonder bankrekeningen uit te zenden.

Russia Today staat onder controle van de Russische regering. In een uitzending met als titel 'The Truthseeker' beweerde RT dat de BBC een gasaanval in Syrië in scène gezet had. Na een klacht van de BBC werd de Russische zender teruggefloten. 

In augustus vestigde ook het staatsnieuwsagentschap Sputnik zich in Groot-Brittannië. Vanuit Edinbrugh wil het agentschap "zeggen wat niet gezegd mag worden", maar volgens critici is Sputnik niets meer dan een handpop van het Kremlin.