Onderzoek naar mogelijke criminele achtergrond van vliegtuigpanne Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel spreekt de pers toe in Berlijn, 21 oktober 2018 © AFP

De Duitse regering laat een onderzoek uitvoeren naar een mogelijke criminele achtergrond voor de technische panne in het vliegtuig dat Bondskanselier Angela Merkel donderdag naar Buenos Aires moest brengen. Dit heeft de Rheinische Post vrijdag op gezag van veiligheidskringen gemeld.

De Airbus A340-300, een viermotorige regeringsmachine, was in Berlijn vertrokken maar maakte boven Nederland rechtsomkeer vanwege een technisch probleem, met name in sommige elektronische systemen. Uiteindelijk landde het, vermoedelijk dankzij het kunnen van de piloot, onbeschadigd in Keulen. De piloot, door Merkel zelf beschreven als ‘de meest ervaren gezagvoerder in de speciale vluchtmissie’, zou volgens de regionale krant hebben gewaagd van een ongezien uitvallen van het communicatiesysteem van de Konrad Adenauer. Zoiets zou niet voor mogelijk worden geacht, luidt het in veiligheidskringen.

Merkel heeft met minister van Defensie Ursula von der Leyen over het voorval gepraat. In Duitse regeringskringen luidt het dat men bij zo een incident ‘in alle richtingen’ onderzoek voert. Merkel is vrijdagmorgen met een ander toestel van de Duitse luchtmacht veilig aangekomen in Madrid.

Vandaar reist zij en haar delegatie tegen 09.00 uur met een lijnvlucht van de Spaanse maatschappij Iberia naar Argentinië. Tegen de avond moet zij in Buenos Aires aankomen. Haar voor vandaag/vrijdag geplande bilaterale gesprekken met de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping zijn geannuleerd. Mogelijk gaan ze op een ander tijdstip door tijdens de driedaagse Top.

Partner Content