Direct naar artikelinhoud
Politiek

Lydia Peeters volgt Tommelein op als Vlaams minister van Energie en Begroting

Lydia Peeters.Beeld BELGA

De Limburgse Lydia Peeters (Open Vld) vervangt Bart Tommelein als Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie. Dat heeft Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten bekendgemaakt op een persconferentie.

Bart Tommelein (Open Vld) verlaat vroegtijdig de Vlaamse regering om vanaf 1 januari burgemeester van Oostende te worden. Zijn partij heeft beslist dat hij in de regering opgevolgd wordt door Lydia Peeters.

Peeters zetelt sinds 2009 in het Vlaams parlement en is sinds 2001 ook burgemeester in het Limburgse Dilsen-Stokkem. De voorbije jaren was ze in het Vlaams Parlement onder meer actief rond het dossiers van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, ook bekend als de betonstop, en van de boskaart. 

“Bekroning”

“Bart Tommelein heeft dat super gedaan, ik wil graag in zijn voetsporen treden”, zegt Peeters. “Ik ben al ongeveer tien jaar lid van het Vlaams Parlement en zetel daar ook in de commissie Energie. Elke reis begint natuurlijk met een eerste stap, en voor mij zal dat richting Oostende zijn, naar Bart Tommelein, met de vraag om de overdracht van de dossiers zo goed mogelijk te laten verlopen.”

Peeters werd woensdag door partijvoorzitster Rutten gevraagd. “Dan zeg je niet nee, natuurlijk”, aldus Peeters. Dat ze nu Vlaams minister wordt, ziet Peeters als “een bekroning”, al beseft ze tegelijk dat het “kort dag” is voor de verkiezingen van 26 mei. “Ik ben niet van plan om die bevoegdheden op hun beloop te laten”, aldus Peeters. In een aantal dossiers, zoals de digitale meter, moeten nog belanrijke knopen worden doorgehakt.

Rutten noemt Peeters “de juiste persoon op de juiste plaats”. Rutten heeft dus niet gekozen voor Willem-Frederik Schiltz, die in het Vlaams Parlement de dossiers Energie en Begroting opvolgt, of voor Carina Van Cauter, die in de running was voor het Oost-Vlaamse gouverneurschap. Toch is de keuze voor Peeters volgens Rutten “een positieve keuze”. “Ik heb het heel hoog met haar op. Ze is vier keer verkozen als burgemeester en is er nog op vooruit gegaan. Het is iemand met de voeten op de grond. Ik geloof in haar aanpak”, aldus Rutten. 

‘Ik ben niet van plan om die bevoegdheden op hun beloop te laten’
Lydia Peeters

Rutten ontkent dat het een absoluut een vrouw ‘moest’ zijn. “Het is gewoon de juiste persoon op de juiste plaats. We hebben veel mannen met capaciteiten. Die komen zeker nog aan bod”, klinkt het. Rutten herhaalt wel dat haar partij in mei zal kiezen voor meer vrouwelijke lijsttrekkers. Wellicht zal Lydia Peeters daarbij de Vlaamse lijst in Limburg trekken.

Viceminister-president

In de schoot van de regering neemt de andere liberale minister, Sven Gatz, de rol als viceminister-president op zich. Rutten heeft minister-president Geert Bourgeois vrijdagochtend gebeld om hem op te hoogte te brengen van de personeelswissel.

Peeters zou normaal in januari beginnen aan een vierde ambtstermijn als burgemeester in Dilsen-Stokkem, maar daar laat ze zich nu vervangen door eerste schepen Sofie Vandeweerd. “Ik laat Dilsen-Stokkem uiteraard niet in de steek. Daar staat een heel sterk team klaar om alle plannen te realiseren zoals we die besproken hebben”, aldus Peeters.

In het Vlaams Parlement neemt Laurence Libert haar zitje in.

Blij met een vrouw

Open Vld-vicepremier Alexander De Croo is tevreden dat zijn partij met Lydia Peeters een vrouw naar voor schuift als vervanger van Bart Tommelein als minister van Financiën, Begroting en Energie in de Vlaamse regering.

“Ik kijk uit naar de samenwerking met Lydia Peeters. Lydia is een sterk parlementslid en al vele jaren een gewaardeerde burgemeester van Dilsen-Stokkem”, zegt De Croo vanuit Zuid-Afrika, waar hij op werkbezoek is rond onder meer vrouwenrechten. 

De Croo voegt nog toe dat hij jarenlang goed met Bart Tommelein heeft samengewerkt. Als liberale burgemeester van Oostende zal hij het verschil maken, klinkt het.