Mathias De Clercq zal Gent leiden met 10 schepenen

© rr

© rr

Op verkiezingsavond noemde Mathias de Clercq zich al de nieuwe burgemeester van Gent. Ruim anderhalve maand later krijgt hij gelijk. © belga

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail: Op verkiezingsavond noemde Mathias de Clercq zich al de nieuwe burgemeester van Gent. Ruim anderhalve maand later krijgt hij gelijk.

Er is een bestuursakkoord in Gent, dat meldde de Mechelse burgemeester Somers op Twitter. Open VLD, het kartel SP.A/Groen en CD&V hebben een coalitieakkoord gesloten. Mathias De Clercq wordt burgemeester.

bbd, lob, jfja, san

'Heel erg blij dat mijn vriend en partijgenoot Mathias de Clercq nu ook collega-burgemeester wordt, meldde Bart Somers kort na 14.45 uur op twitter. Ook SP.A-voorzitter John Crombez bevestigt.

Ook bij CD&V is te horen dat de coalitiebesprekingen succesvol afgerond zijn. Dat betekent dat De Clercq aan het hoofd komt van een stadsbestuur van zijn eigen Open VLD, het kartel SP.A/Groen en dus ook CD&V. De Clercq had zich direct na de verkiezingen verbonden aan CD&V. Mieke Van Hecke (CD&V) onthoudt zich voorlopig van commentaar. 'Dat was zo afgesproken.'

Officiële communicatie volgt pas om 18 uur. Dat hebben De Clercq en Filip Watteeuw (Groen), de kopman van het kartel, via Twitter laten weten. Bij Groen is trouwens al wat wrevel over het voortijdige lek over het akkoord.

Tien schepenen

Over de bevoegdheidsverdelingen doen verschillende versies de ronde. Zeker is wel al dat De Clercq de stad zal leiden met tien schepenen. Eerder had Watteeuw voorgesteld dat zowel het kartel als de tandem van Open VLD en CD&V vier schepenen zouden krijgen. Wie de burgemeester zou leveren, moest er daar dan wel een van laten vallen, ten voordele van het andere 'kamp'.

De nieuwe Gentse coalitie heeft een comfortabele meerderheid met 40 van de 53 zetels. Het kartel heeft meer zetels (21 tegenover 15 voor Open VLD), maar De Clercq had veruit de beste persoonlijke score met 24.058 stemmen.

Op de kartellijst deden de groene kandidaten het een pak beter dan de SP.A'ers. Op 14 oktober verschoof daardoor het interne evenwicht. Groen heeft 14 raadsleden, tegenover 7 voor SP.A. Strikt genomen hebben Groen en Open VLD dus al een meerderheid en zijn zowel SP.A als CD&V eigenlijk overbodig. SP.A en CD&V moeten dus de komende zes jaar bewijzen dat het rendeert om in deze coalitie te stappen, die hen mathematisch niet nodig heeft.