“Zeker één op de zes Vlaamse specialisten verdient meer dan de premier”

Ziekenhuisartsen verdienen tussen 76.000 en 314.000 bruto per jaar in Vlaanderen. In Brussel schommelt dat tussen 52.000 en 284.000 euro. Dat concludeert De Morgen na een uitgebreid onderzoek naar de inkomsten van specialisten in ziekenhuizen. Het blijft wel moeilijk om juiste cijfers te krijgen omdat de ziekenhuizen geen open kaart spelen.

De krant De Morgen heeft zich de afgelopen maanden verdiept in de ziekenhuisfinanciering. Want hoewel ziekenhuizen deels betaald worden met belastinggeld, geven ze geen inzicht in hun boekhouding. Daarom ging De Morgen aan de slag met cijfers van het RIZIV en de verschillende mutualiteiten.

Uit dat onderzoek kon De Morgen bovenstaande gemiddelde artsenlonen destilleren. Daaruit blijkt dat ziekenhuisspecialisten gemiddeld minstens het dubbele verdienen van de gemiddelde Belg, die zo'n 37.140 euro bruto per jaar verdient.

Maar zoals u ook ziet, lopen de lonen van specialisten heel ver uiteen. En let op: het gaat hierbij om gemiddelden, want er zijn uitschieters tot boven een half miljoen euro, zoals de top-10 van meest verdienende neurochirurgen in Vlaanderen en Brussel.

Uiteenlopend

Hoe komt het nu dat die lonen zo sterk uiteenlopen? Dat hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste factor is het specialisme: artsen die veel met machines werken en veel in de operatiekamer werken verdienen het meest; collega’s die vooral praten met patiënten verdienen beduidend minder.

Zo verdienen neurochirurgen, anesthesisten, anatomopathologen (die in labo’s weefsels onderzoeken), orthopedisten en radiologen gemakkelijk drie keer meer dan andere specialisten. Uitschieters verdienen zelfs tot vijf keer meer.

Volgens berekeningen van De Morgen verdient één op de zes specialisten meer dan de zogenoemde premiernorm, het salaris van de premier. Dat plafond van 290.000 euro bruto wordt opgelegd aan overheidsmanagers, omdat zij met belastinggeld betaald worden. Maar artsen, die via de terugbetaling van ziektekosten ook met belastinggeld betaald worden, vallen daar niet onder.

Afdrachten

Binnen eenzelfde specialisme heeft De Morgen ook grote verschillen in verdiensten gezien. Die worden bepaald door een aantal factoren: hoeveel werkt een arts, hoe bekend is hij of zij en ook in welk ziekenhuis werken ze?

Het varieert namelijk nogal sterk van ziekenhuis tot ziekenhuis hoeveel specialisten moeten afdragen. Elk ziekenhuis mag bepalen hoeveel ereloonsupplementen artsen mogen aanrekenen aan patiënten. Hierdoor verdienen artsen enerzijds extra, maar anderzijds staan ze vaak een deel hiervan af, om het ziekenhuis draaiende te houden. En dat kan veel verschillen van ziekenhuis tot ziekenhuis. Hoeveel? Dat is niet geweten.

Op basis van gemiddelde afdrachten, heeft De Morgen toch een schatting gemaakt die geresulteerd heeft in de gemiddelde lonen die de krant vanmiddag online heeft gezet en waarover morgen meer informatie verschijnt in de papieren krant.

Meest gelezen