Direct naar artikelinhoud
Tech

Ieder huis zijn paspoort: overheid en bedrijf komen met platform om belangrijke documenten te verzamelen

Een Homepass is een digitaal paspoort voor je woning waarin je alle nodige documenten van je huis kan verzamelen en met een klik kan ontsluiten.Beeld Thinkstock

Iedere woonst in Vlaanderen krijgt volgende week zijn eigen digitaal paspoort, dat alle keuringen, attesten en vergunningen verzamelt. Naast dat overheidsinitiatief komt er ook een private Homepass, waarmee 135.000 gezinnen hun documenten zullen kunnen delen met pakweg de notaris.

Een huis verkopen is geen pretje. Heeft u eindelijk een kandidaat gevonden die meer biedt dan de helft van de vraagprijs, dan wacht u nog het papierkluwen. De zoektocht naar de juiste vergunningen, grondplannen en notariële akten is daar een tijdrovend onderdeel van. "Ik heb het zelf meegemaakt, toen ik na vier jaar mijn huis wilde verkopen, maar er geen postinterventiedossier bleek te zijn. Ik ben vier weken zoet geweest met onder meer de vorige eigenaar en de architect te contacteren om alles in orde te krijgen", vertelt Sacha Verveckken. Hij stampte de start-up Homepass uit de grond. Een Homepass is een digitaal paspoort voor je woning waarin je alle nodige documenten kan verzamelen. Van het grondplan over een energieprestatiecertificaat tot het garantiebewijs van de boiler. In januari wordt het gelanceerd in samenwerking met Immovlan: de 135.000 woningen die op de immosite worden aangeboden, krijgen dan een jaar lang een gratis digitaal paspoort. Later kan iedereen een Homepass activeren voor 15 euro per jaar.

Inscannen

Ook de Vlaamse overheid spreekt al even over zo'n digitaal paspoort. Volgende week wordt de gratis woningpas ook effectief gelanceerd: iedere woning in Vlaanderen krijgt er dan automatisch eentje. Door u met uw identiteitskaart op een online platform aan te melden, zal u een overzicht krijgen van alle documenten die bij uw woning horen. De bevoegde ministers geven volgende week meer details over hoe alles werkt.

Wel is duidelijk dat het platform zich voorlopig beperkt tot data en attesten waarover de overheid beschikt. De Homepass gaat al een stap verder: ook polissen of garantiebewijzen kunnen er door de eigenaar zelf worden toegevoegd. Een digitaal document kan makkelijk worden geüpload, een papieren moet worden ingescand.

Info delen

Enkel de eigenaar en de bevoegde instanties zullen de woningpas van de overheid kunnen raadplegen, al zal de info in de toekomst ook kunnen worden gedeeld. "Het grote voordeel van de Homepass is dat huurders, notarissen, makelaars, banken en verzekeraars nu al het paspoort zullen kunnen raadplegen, met heel wat tijdswinst als gevolg", legt Verveckken uit. "De eigenaar kan zelf beslissen wie toegang krijgt tot welke documenten en dat op elk ogenblik ook weer aanpassen. Wanneer een huis van eigenaar verandert, verandert ook de Homepass van eigenaar. Al staat het de nieuwe bewoner vrij om de documenten te downloaden en het betalende paspoort op te zeggen."