Direct naar artikelinhoud
Verenigd Koninkrijk

Theresa May zou nucleaire aanval goedkeuren die 100.000 mensen doodt

De nieuwe Britse premier Theresa May zou bereid zijn een nucleaire aanval uit te voeren die 100.000 mensen zou doden. Dat zei ze vandaag in het parlement, waar ze pleitte voor de vernieuwing van de Britse Trident-onderzeeërs.

Volgens de kersverse premier zou het "helemaal verkeerd" zijn als Groot-Brittannië zich zou ontdoen van zijn nucleaire onderzeeërs. Dat zei ze vandaag in de aanloop naar een parlementaire stemming over de vernieuwing van het verouderde Britse nucleaire wapensysteem Trident.

'Het hele punt van een afschrikmiddel is net dat onze vijanden weten dat we bereid zouden zijn om het te gebruiken'
Theresa May, Brits premier

Het gaat om vier onderzeeërs die elk zijn uitgerust met raketten en kernkoppen. De onderzeeërs liggen al sinds jaar en dag voor de Schotse kust, maar eentje is altijd op patrouille in internationale wateren.

"Essentieel"

"Sommige mensen stellen voor dat we ons nucleair afschrikmiddel afdanken", zei May in het parlement. "Al bijna een halve eeuw is dit een essentieel onderdeel van onze nationale veiligheid en defensie, en het zou fout zijn om die weg op te gaan." Volgens May zijn dreigingen van landen als Rusland en Noord-Korea nog altijd "heel reëel".

Theresa May.

Op de vraag van de Scottish National Party (SNP) of ze ooit een nucleaire aanval zou goedkeuren "die honderdduizenden onschuldige mannen, vrouwen en kinderen zou doden", antwoordde May resoluut: "Ja. Het hele punt van een afschrikmiddel is net dat onze vijanden weten dat we bereid zouden zijn om het te gebruiken."

Haar uitspraak leidde tot onthutste reacties op de oppositiebanken. Jeremy Corbyn (Labour) zei dat er vandaag 40 kernkoppen zijn, die acht keer zo krachtig zijn als de atoombom die in 1945 140.000 mensen doodde in Hiroshima. "Welke dreiging zouden we met een miljoen doden kunnen tegengaan?", vroeg hij, eraan toevoegend dat IS, Saddam Hoessein, de oorlogsmisdaden in de Balkan en de genocide in Rwanda er niet door werden gestopt.

"Plichtsverzuim"

Maar volgens de eerste minister zou het "plichtsverzuim" zijn om het Trident-systeem op te geven. Ze beloofde zich te houden aan de NAVO-doelstelling om 2 procent van het nationaal inkomen aan defensie te spenderen.

Over het voorstel om het Trident-systeem door een goedkopere optie te vervangen, zei ze: "Ik ben niet bereid om genoegen te nemen met iets dat zijn werk niet doet."