Personen met handicap krijgen budget waarmee ze zelf hun zorg kunnen bepalen

Wie een handicap heeft, krijgt vanaf volgend jaar een persoonlijk budget om zelf zijn zorg te bepalen. Er zal genoeg begeleiding zijn om die zorg aan te vragen. Dat zegt het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap.

Meer dan 30.000 personen met een handicap zullen volgend jaar de stap zetten naar persoonsvolgende financiering. Als klant kunnen zij aankloppen bij zorgverstrekkers al naar gelang hun behoeftes. De zorgverstrekkers worden betaald door de klanten en niet langer via een subsidie op basis van het aantal plaatsen.

Om mensen met een handicap te begeleiden om hun budget te beheren en contracten af te sluiten met zorgvoorzieningen zijn ondertussen als drie organisaties vergund. Maximaal kunnen het er vijf worden, met een capaciteit voor zesduizend klanten, die indien nodig snel kan worden uitgebreid.

Getrapt subsidiesysteem

Vlaanderen heeft een getrapt subsidiesysteem uitgewerkt waarbij iedereen met een erkende handicap en een ondersteuningsnood recht heeft op een basisondersteuningsbudget (BOB), een forfaitair en vrij besteedbaar bedrag van 300 euro per maand.

Wie meer ondersteuning nodig heeft, kan een persoonsvolgend budget vragen, waarmee kan worden aangeklopt bij een voorziening. De persoonlijke budgetten liggen tussen 10.000 en 85.000 euro per jaar.

"Voor de overgang wordt 117 miljoen euro voorzien in 2017", aldus Welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V). "Over de hele legislatuur wordt zelfs 330 miljoen euro extra vrijgemaakt om de wachtlijsten voor personen met een handicap weg te werken, tegenover 150 miljoen in de vorige legislatuur."

"De omslag zal ervoor zorgen dat de betrokken personen zich veel onafhankelijker kunnen ontwikkelen", zegt Koenraad Depauw van bijstandsorganisatie Onafhankelijk Leven. "Vooral mensen die niet gebonden zijn aan de infrastructuur van een instelling zullen beginnen shoppen naar zorg."

Na de overgang van de meerderjarigen naar persoonsvolgende financiering wordt begonnen met de omslag voor de minderjarigen.

Meest gelezen