Mieke Van Hecke, buitenbeentje in Gentse coalitie, wil "bladzijde omdraaien" na moeilijke onderhandelingen

Mieke Van Hecke (CD&V) was niet gewenst in de Gentse coalitie. Het kartel Groen-SP.A verzette zich "heel duidelijk" tegen de plaats van Van Hecke in het stadsbestuur, zegt ze zelf in "De ochtend" op Radio 1. Nu heeft Van Hecke toch een schepenpost beet, met de kleine bevoegdheden Burgerzaken en Protocol. "Ik heb gisteren nog Filip Watteeuw (Groen) aan de lijn gehad. Men wil die bladzijde omdraaien."

Zeven weken. Zo lang heeft het geduurd om een nieuwe coalitie op de been te brengen in Gent. De uitkomst? Een bestuur van vier partijen: Open VLD met de nieuwe (jonge) burgemeester Mathias De Clercq, CD&V en het kartel Groen-SP.A. De sjerp gaat daarmee van rood naar blauw: De Clercq (Open VLD) volgt Daniël Termont (SP.A) op als Gentse burgemeester. En het kartel Groen-SP.A krijgt met respectievelijk vier en twee schepenen een stevige positie in het bestuur, nu hun kopman Filip Watteeuw (Groen) geen burgemeester wordt. 

Die avond heeft Mathias gebeld en vroeg hij: willen jullie deelnemen aan de onderhandelingen? Ik garandeer jullie dat we jullie meenemen in het bestuur

Mieke Van Hecke, CD&V Gent

Buitenbeentje in het bestuur is dan CD&V. Met één schepenpost loodst Mieke Van Hecke de christendemocraten na dertig jaar terug in het stadsbestuur. Van een voorakkoord tussen de liberalen en CD&V was er volgens Van Hecke geen sprake, maar de avond van de verkiezingen maakte De Clercq wel een belofte: "Die avond heeft Mathias gebeld en vroeg hij: willen jullie deelnemen aan de onderhandelingen? Ik garandeer jullie dat we jullie meenemen in het bestuur", zegt ze in "De ochtend" op Radio 1.

Toch krijgt Van Hecke niet hélemaal wat ze wou. Zelf gaf ze aan dat ze zeer graag de bevoegdheid Cultuur wilde, maar nu moet ze het stellen met Burgerzaken en Protocol, de portefeuilles die nu bij Sofie Bracke (Open VLD) zitten. Haar plekje in het bestuur werd haar dan ook niet hartelijk gegund. 

De druk op Mathias was heel behoorlijk om ons eraf te krijgen.

Mieke Van Hecke, CD&V Gent

Het kartel SP.A-Groen verzette zich "heel duidelijk" tegen de plaats van CD&V in het bestuur, zegt Van Hecke zelf. CD&V was dan ook mathematisch overbodig om een meerderheid te vormen, maar de partij gaf De Clercq extra tegengewicht tegen het kartel. "De druk op Mathias was heel behoorlijk om ons eraf te krijgen."

Geknipt

Ook inhoudelijk moet CD&V nu al inbinden. Hoewel het bestuursakkoord nog niet volledig af is, zijn er wel al "veertien werven", grote doelstellingen zeg maar, die het nieuwe bestuur wil verwezenlijken. Een daarvan is dat de knips (de plaatsen waar auto's niet door mogen rijden) van het circulatieplan blijven bestaan. Nochtans wilde CD&V de knips aan de Brugse Poort en het Rabot herbekijken.

"Die twee knips hebben een speciaal verhaal. Het gaat over de twee multiculturele wijken die achter die knips zitten. Daar was de perceptie ontstaan dat men hen wou afsluiten van het centrum. We gaan nu naar die wijken. We zullen tonen dat ze er wel bijhoren en daar middelen in investeren. De knips worden dan een ander verhaal", klinkt het nu bij Van Hecke.

Ik heb gisteren nog Filip Watteeuw aan de lijn gehad. Men wil die bladzijde omdraaien.

Mieke Van Hecke, CD&V Gent

Is dat wel een goeie basis om te besturen, met de druk van het kartel op CD&V tijdens de onderhandelingen? "Toen we de eerste keer samenzaten had het iets van een stellingenoorlog", zegt Van Hecke. "Het was echt een onderkoelde en stuurse omgeving." Maar die sfeer is nu gekeerd: "Het is niet omdat je tegenstrijdige ambities hebt, dat je elkaars vijand moet zijn. Ik heb gisteren nog Filip Watteeuw (Groen) aan de lijn gehad. Men wil die bladzijde omdraaien."

Herbekijk hier het interview met Mieke Van Hecke (CD&V) in De Ochtend op Radio 1: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen