Gorbatsjov eert "echt partnerschap" aan einde Koude Oorlog

door
Belga
Leestijd 1 min.

Ook de laatste leider van de Sovjetunie, Michail Gorbatsjov, brengt hulde aan de voormalige Amerikaanse president George H.W. Bush. De twee stonden elk aan het hoofd van hun kamp in de toenmalige wereldorde: Bush was president toen de USSR implodeerde. Gorbatsjov erkent zijn rol bij het einde van de Koude Oorlog en spreekt van een "echt partnerschap". De 87-jarige Gorbatsjov maakt zijn condoleances over aan de familie van Bush sr., die gisteren op 94-jarige leeftijd stierf. Op de top van Malta, eind 1989 slechts enkel weken voor de val van de Muur, hadden de twee nog het einde van de Koude Oorlog verklaard. Bush steunde er de perestrojka, de hervormingskoers van Gorbatsjov.

"Vele herinneringen zijn verbonden aan de man. We hebben het geluk gehad samen te kunnen werken in een tijdperk van enorme veranderingen", citeert het officiële Russische persbureau Interfax Gorbatsjov. In die periode moesten ze elk "enorme verantwoordelijkheden opnemen". "Dat leidde tot het einde van de Koude Oorlog en de bewapeningswedloop."

Gorbatsjov bestempelt hun samenwerking als een "echt partnerschap" en eert de bijdrage van Bush sr. "aan die historische verwezenlijking". Bush en Gorbatsjov ondertekenden later in 1991 het Start I-verdrag voor de vermindering van het aantal kernwapens.

Bron: Belga