Direct naar artikelinhoud
Gent

Welke prijs heeft De Clercq betaald voor de sjerp in Gent?

Mathias De Clercq wordt burgemeester van Gent.Beeld BELGAONTHESPOT

Mathias De Clercq heeft hem eindelijk beet: de Gentse sjerp. De voluntaristische liberaal betaalt er wel een zware prijs voor. Het kartel sp.a-Groen weegt stevig door op het beleid. 'Gent krijg een blauwe burgemeester met een groen programma', zegt de oppositie.

, en

Breed lachend maakt De Clercq, geflankeerd door Filip Watteeuw (Groen), Rudy Coddens (sp.a) en Mieke Van Hecke (CD&V), zijn opwachting bij de Gentse stadsbibliotheek De Krook. Op weg naar de persconferentie geeft hij Coddens en Watteeuw meermaals schouderklopjes. "Ik heb u meer gezien dan mijn madam", ginnegapt hij naar zijn groene 'coformateur'. De jonge liberaal - eind deze maand wordt hij 37 - glimt van trots.

Eindelijk kan hij voluit zegevieren. Tijdens de nacht van de verkiezingen klom hij al euforisch op het podium om de sjerp te eisen. Daar had hij recht op, vond hij, omdat hij meer voorkeurstemmen had gehaald dan Rudy Coddens, de kandidaat-burgemeester van het kartel sp.a-Groen. De socialisten verloren zwaar bij de verkiezingen, terwijl Open Vld vooruitging. De poging van het kartel om de groene schepen Filip Watteeuw op het schild te hijsen als burgemeester is dus mislukt.

Voor De Clercq stond tevens de eer van zijn familie op het spel

Voor De Clercq stond tevens de eer van zijn familie op het spel. In 1976 werd Willy De Clercq, de grootvader van Mathias, de populairste politicus van Gent. Toch werd hem de sjerp onthouden. Die onrechtvaardigheid moest en zou de kleinzoon rechtzetten. "Het verhaal van 1976 zal zich niet herhalen", zo speechte de jonge liberaal. "Het historische onrecht wordt vanavond rechtgezet."

Weer te vroeg gejuicht

Net zoals De Clercq op verkiezingsavond voor zijn beurt sprak toen hij zichzelf tot burgemeester uitriep, zo lekten de liberalen ook gisteren iets te snel het nieuws van de nieuwe bestuursploeg. De Clercq (Open Vld) en Filip Watteeuw (Groen) zaten nog aan tafel om te onderhandelen over de mandaten toen het nieuws verscheen op nieuwssites. Bij het kartel zaten ze verveeld met dat lek. De afspraak was dat de partijen van het kartel eerst de finale deal zouden aftoetsen bij hun collega's. Alle partijen zouden normaal gezien vanochtend samenzitten. De voortvarendheid van de liberalen doorkruist die plannen.

Open Vld krijgt naast de sjerp onder meer de bevoegdheden Economie, Haven, Stadsontwikkeling, Ruimtelijke Planning en Cultuur. Voor Groen zijn de belangrijkste bevoegdheden: Mobiliteit, Stedenbouw, Onderwijs, Jeugd en Werk, Milieu, Energie en Wonen, en Feesten. Sp.a heeft Welzijn, Financiën en Beleidsparticipatie. Voor CD&V is er slechts Burgerzaken en Protocol. Het voorzitterschap van de gemeenteraad wordt gedeeld door blauw en groen.

Circulatieplan

De liberalen betalen dus een behoorlijk hoge prijs voor de persoonlijke ambities van De Clercq. "Mathias mag dan wel fier verkondigen dat hij de sjerp heeft, maar wij hebben inhoudelijk zwaar gewogen", klinkt het bij het kartel.

Hét Gentse sleuteldossier is natuurlijk het circulatieplan. Over de twee omstreden knips aan de Brugse Poort en het Rabot moet er nog gediscussieerd worden, maar bij het kartel gaan ze er eigenlijk vanuit dat die gewoon blijven zoals ze zijn. Naar analogie met het circulatieplan zullen er in de deelgemeenten ook verkeersplannen komen. Verder staan er in het programma de invoering van een maximumfactuur in het onderwijs, praktijktests, mystery shopping en meer sociale woningen. Er komt ook een luik rond participatie, met een burgerbegroting en meer burgerkabinetten. Ook de winter- en daklozenopvang krijgen een uitbreiding.

"Gent krijg een blauwe burgemeester met een groen programma", sneerde Siegfried Bracke (N-VA) meteen. Er is nu al een tekst van achttien pagina's. De komende weken wordt die concreter uitgewerkt tot een volwaardig bestuursakkoord, met de vier partijen opnieuw aan tafel.

Hoe groot zijn vreugde ook is, uitbundig in de bubbels vliegen doet De Clercq nog niet. Hij houdt het sober bij water. "En straks een glas rode wijn met mijn madam", geeft hij nog mee. Na de afgelopen hectische weken verlangt hij nu even naar rust, maar de komende zes jaar wordt hij burgemeester van Gent, "niet zomaar een stad, dé stad, onze stad".

Mathias De Clercq (Open Vld), Filip Watteeuw (Groen) en Mieke Van Hecke (CD&V) presenteren het bestuursakkoord in de stadsbibliotheek De Krook.Beeld ID/ Tom Verbruggen