Lokale partijbesturen gunnen De Clercq Gentse burgemeestersjerp

Mathias De Clercq riep zichzelf op de avond van de verkiezingen al uit tot toekomstig burgemeester. © fvv

In Gent heeft het partijbestuur van Groen zaterdag de nota van toekomstig burgemeester Mathias De Clercq unaniem goedgekeurd. Ook Open VLD steunt het project, en bij SP.A werd vrijdagavond al een eerste keer over het raamwerk van de toekomstige bestuursploeg gepraat.

wle

Alleen CD&V, in principe niet nodig voor de coalitievorming, moet zich nog over de tekst uitspreken. Maar aangezien de partij zich pas na de verkiezingen aan Open VLD vastklikte wordt ook daar geen tegenstand verwacht.

Vrijdag werd bekend dat Gent een vierkoppig bestuur krijgt met burgemeester Mathias De Clercq. Een nota met veertien werven werd onderhandeld door Open VLD, SP.A, Groen en CD&V.

Die nota werd voorgelegd en goedgekeurd door de respectieve partijbesturen. De bevoegdheden moeten wel nog officieel worden toegekend bij Groen en SP.A. Maar informeel is al afgesproken dat Open VLD twee schepenen krijgt, CD&V één, SP.A twee en Groen vier. Een laatste schepenambt, dat voor feestelijkheden, wordt gedeeld door SP.A en Groen, die elk drie jaar lang de bevoegde schepen zullen aanleveren.