Direct naar artikelinhoud
Dokterslonen

Luc Van Gorp (CM): “Artsen die ruim een half miljoen euro bruto per jaar verdienen? Ik snap dat niet”

Luc Van Gorp, Voorzitter van de CM , Christelijke MutualiteitenBeeld Photo News

Artsen die ruim een half miljoen euro bruto per jaar verdienen? “Ik snap dat niet”, zegt CM-topman Luc Van Gorp in een reactie op de cijfers van De Morgen. “Veel mensen snappen dat niet. Zulke lonen zijn niet meer te verantwoorden.”

, en

Van Gorp vindt dat er een norminkomen moet komen voor artsen. "Zelf vind ik een gemiddeld bruto jaarinkomen van 225.000 euro - waarbij de 'minst verdienenden' 175.000 euro krijgen en de meest verdienenden 275.000 - redelijk. Het valt me trouwens ook op in jullie cijfers dat sommige dokters ook echt laag scoren. 54.000 à 76.000 euro bruto per jaar, dat is zeker niet zo veel voor een arts die toch lang heeft gestudeerd en veel verantwoordelijkheid heeft. Dat de ene arts gemiddeld drie keer meer verdient dan de andere, vinden wij onbegrijpelijk."

Dat zowel de ziekenhuizen als artsensyndicaat BVAS weigeren om data te delen, vindt Van Gorp een gemiste kans. "Op alle andere niveaus vragen we transparantie. We weten perfect hoeveel politici verdienen. En hier geldt een soort voorkeursbehandeling. Goed dat een krant tenminste de moed heeft om het debat hierover aan te gaan."

‘Dat de ene arts gemiddeld drie keer meer verdient dan de andere, vinden wij onbegrijpelijk’
Luc Van Gorp (CM)

Volgens de CM-baas is het onbegrijpelijk dat we er vandaag niet in slagen om het gesprek ten gronde te voeren. "Dit zijn publieke middelen. Als ziekenfonds zijn wij mee verantwoordelijk voor het beheer van die middelen. We mogen op zijn minst klaarheid verwachten."

Ook Paul Callewaert van de Socialistische Mutualiteiten vindt dat er een aftopping moet komen, al wil hij dat nog niet concreet in cijfers gieten. "Artsen moeten absoluut een goed inkomen hebben. Dat trekt niemand in twijfel. Maar bij sommige excessen kun je je vragen stellen. Zeker omdat het hier toch deels over overheidsgeld gaat."