© BELGA

Herontwikkeling Agfa Gevaert-site moet duurzame woonwijk realiseren

In Edegem zijn zaterdag tijdens de eerste verkoopdag de definitieve plannen van het Minerve-project onthuld. Projectontwikkelaar Revive wil er tegen 2025 in totaal 350 nieuwe woningen en appartementen neerplanten, omgeven door 23.500 m2 groen. Het project bevindt zich op de site van een voormalige fabriek van Agfa Gevaert en wil de duurzaamste wijk van de streek realiseren door energiezuinige bouw, regenwatercaptatie en -zuivering en een warmtenet, waarvoor de studies nog aan de gang zijn.

Minerve is een verwijzing naar de fietsen- en autofabriek Minerva die er voor de Tweede Wereldoorlog stond. Nadien nam Agfa Gevaert er zijn intrek. Eén van de loodsen van die fabriek wordt trouwens gerenoveerd en in het nieuwe project geïntegreerd. De site is een zogenaamd brownfield, een verlaten industrieel terrein dat eerst gesaneerd moet worden. Het project krijgt daar ook de nodige Vlaamse subsidies voor.

De duurzaamheid van het project moet volgens Revive onder meer blijken uit de plannen om geen enkele verwarmingsinstallatie op fossiele brandstoffen te laten werken, op alle woningen zonnepanelen mogelijk te maken, alle gebouwen regenwatertanks te geven en bouwmaterialen van de voormalige Agfa Gevaert-fabriek te recycleren. Er komt ook een ondergrondse beek die als extra buffer tegen overstromingen in de Oude God-wijk moet dienen, en kastjes voor de dwergvleermuizen uit de buurt.

Voor de eerste verkoopdag zaterdag waren alvast 170 kandidaat-kopers ingeschreven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER