© Reuters

Ook Belgische F-16’s ingezet boven Mosoel

Sinds 1 juli kan de internationale coalitie tegen IS opnieuw beroep doen op zes Belgische F-16’s, zij het wel dat een Belgische officier op het hoofdkwartier in Qatar elke vraag van de coalitie evalueert op de Belgische inzetregels. Hij heeft een vetorecht.

Jan Bex

Worden die F-16’s nu ook ingeschakeld boven Mosoel? “We geven nooit details over onze inzet”, zegt kolonel-vlieger Geert De Decker, chef Kleine-Brogel. “Maar Mosoel ligt waar het ligt. Het is ook zo dat we al enkele maanden bezig zijn met operaties boven Irak.”

Florennes leidt nu, maar ook militairen en piloten uit Kleine-Brogel zijn nu betrokken bij de operatie. Daarbij zouden kleinere precisiebommen van 125 kilogram (nu het dubbel) minder nevenschade aanrichten, zeker in een agglomeratie. Die door de regering in maart goedgekeurde aankoop is nog niet geleverd.

“Ons eerste objectief blijft geen burgerslachtoffers maken”, benadrukt De Decker. “Maar onze huidige wapens kunnen we zo gebruiken dat ze ook onder de grond kunnen ontploffen. Zo kunnen we de impact verkleinen.”