Meer dan 65.000 deelnemers op grootste Belgische klimaatmars ooit

De klimaatmars 'Claim The Climate' heeft de kaap van de 65.000 deelnemers gerond, dat meldt de politie van Brussel. Volgens de organisatoren zijn er 70 à 75.000 deelnemers op de been. De actievoerders pleiten voor "meer schone lucht, meer hernieuwbare energie en meer politieke daadkracht". Intussen hebben al heel wat klimaatbetogers het Jubelpark, het eindpunt van de mars, bereikt.

adm, mtm

Bij de start van de klimaatmars was het succes al overduidelijk met een eerste telling van 15.000 klimaatbetogers. Maar dat cijfer gaat nu de 50.000 voorbij, want volgens de politie zijn er 65.000 manifestanten op de been. De organisatoren van de klimaatmars stellen het deelnemerscijfer nog bij tot ongeveer 70.000 à 75.000. "Dit is overdonderend en historisch", zegt Charlotte Scheerens van Climate Express.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Veel mensen hebben zich nog bij de mars hebben gevoegd langs de route en vanuit de verschillende metrostations die langs het parcours lagen. Ook de 5.000 deelnemende fietsers moeten bijgeteld worden, melden de organisatoren nog. "We zijn enorm gelukkig, want dit geeft enorm veel hoop voor de toekomst. Het toont aan dat er een groot draagvlak is voor ambitieus klimaatbeleid in België", stelt Scheerens vast. "Dit is een enorm sterk signaal. De politici kunnen dit niet meer negeren. We verwachten dat ze deze eisen in concrete daden gaan omzetten. In het algemeen gaat dat over meer ambitie op vlak van hernieuwbare energie, we moeten ook meer denken aan efficiënter energieverbruik en daarnaast moeten we veel minder uitstoten", aldus Scheerens.

Heel wat klimaatbetogers hebben intussen het eindstation, het Jubelpark, bereikt, maar het is nog wachten tot alle deelnemers aankomen onder de Triomfboog. Daar staan nog optredens, speeches en andere activiteiten op het programma.

De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB maakte zondag haar volledige netwerk gratis en de treinmaatschappij NMBS bood een speciaal ticket van 5 euro aan. Dat blijkt nu al een enorm succes, want 34.000 personen kwamen met de trein naar de hoofdstad. In het treinstation Brussel-Noord moesten treinen tegengehouden worden omdat er te veel mensen waren in het station.

Grootste klimaatmars ooit

Aanvankelijk stonden zo'n 15.000 betogers aan de start van de mars, maar gaandeweg voegden alsmaar meer mensen zich bij de massa. Op de route van de mars hebben verschillende organisaties checkpoints opgesteld en klagen ze met ludieke acties het klimaatbeleid aan. 11.11.11 zette met een spelletje schaak de Belgische regering schaakmat en vraagt dat de politieke spelletjes stoppen. Bij Oxfam werden Europese staatshoofden en regeringsleiders zoals de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron en de Belgische premier Charles Michel met een drietand en een prik in het achterwerk aangemoedigd om een versnelling hoger te schakelen.

Aan het halfwegpunt hielden de wandelende klimaatbetogers even halt om de enorme mensenmassa te laten aansluiten. Op het kruispunt van Kunst-Wet konden ook fietsende deelnemers aansluiten. Zij gingen in omgekeerde richting de kleine ring op.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen