Code geel: KMI waarschuwt voor hevige buien en onweer, noodnummer 1722 wordt geactiveerd

Deze namiddag kunnen vooral in het zuiden van het land buien gepaard gaan met onweer. Volgende nacht en maandag is er ook elders een onweer mogelijk. Daarom zal Binnenlandse Zaken het telefoonnummer 1722 voor niet-dringende oproepen activeren.

ehu

Het KMI waarschuwt met code geel vanaf de late namiddag tot maandagmiddag, en dat voor het hele land. Plaatselijk kan er meer dan 25 l/m² regen in 24 uur tijd vallen. Het is ook winderig met rukwinden van 55 tot 70 km/h of eventueel meer tijdens een onweersbui.

Binnenlandse Zaken zal opnieuw het telefoonnummer 1722 voor niet-dringende brandweeroproepen activeren. Het aparte nummer moet ervoor zorgen dat het noodnummer 112 enkel wordt gebeld indien iemand (potentieel) in levensgevaar is en dus niet overbelast raakt door minder dringende oproepen.

Blijf geduldig aan de lijn

De noodcentrales krijgen tijdens of na een storm of onweer veel meer oproepen dan normaal te verwerken krijgen. Tientallen burgers bellen tegelijk naar het nummer 1722 waardoor er onvermijdelijk wachtrijen ontstaan. ‘Blijf dus geduldig aan de lijn en bel desnoods later nog eens terug naar 1722’, klinkt het bij Binnenlandse Zaken. ‘Bel in elk geval niet naar 112, want zij zullen je in niet-levensbedreigende situaties ook doorverwijzen naar 1722.’

© KMI

Zondagnacht is er doorgaans veel bewolking en trekken er vanaf het zuidwesten buien over het land die vrij intens kunnen zijn en gepaard kunnen gaan met onweer. De minima liggen tussen de 8 of 9 graden in de Hoge Ardennen en 10 of 11 graden elders.

De week begint maandag wisselend tot zwaarbewolkt met opnieuw buien en kans op onweer. De maxima liggen tussen de 9 en 13 graden. In de nacht naar dinsdag vallen er nog buien, maar neemt de buienactiviteit af. Er komen ook meer opklaringen. De maxima liggen tussen de 4 en 7 graden.

Dinsdag wordt het licht wisselvallig met opklaringen en wolkenvelden. Vooral in het noorden en het oosten van het land kunnen er enkele buien vallen. Het is wel wat minder zacht dan de voorgaande dagen met maxima van 5 graden in Hoog-België en 9 graden in Vlaanderen.

Woensdag trekt vanaf het westen een frontensysteem door het land en wordt het zwaarbewolkt tot betrokken met regen en buien. Het is dan op opnieuw zacht met maxima van 8 tot 12 graden.

Donderdag is het zwaarbewolkt en grijs met nu en dan lichte regen of motregen en maxima tussen de 8 en 12 graden. Vrijdag is het opnieuw de beurt aan een frontensysteem vanaf het westen. Er valt mogelijk veel regen, met in de namiddag opklaringen, maar ook nog enkele buien. Het is nog zacht met maxima van 8 tot 12 graden.