Macron vraagt premier om gele hesjes te ontvangen

Emmanuel Macron © EPA-EFE

Daags nadat de gele hesjes een spoor van vernieling door Parijs trokken, heeft de Franse president Emmanuel Macron zijn veiligheidstop bijeengeroepen voor een spoedvergadering in het Elysée. Voorlopig wordt de noodtoestand niét uitgeroepen, wel heeft de president aan premier Édourd Philippe gevraagd om de politieke partijen én een delegatie van de gele hesjes te ontvangen.

Marjan Justaert

Vanmorgen bracht de Franse president Emmanuel Macron, in allerijl teruggekeerd van de G20-top in Argentinië, een bezoek aan de gevandaliseerde Arc de Triomphe. Gisteren escaleerde het protest van de gele hesjes in Parijs, in totaal werden 412 personen ondervraagd, 378 van hen werden aangehouden. Er raakten 133 mensen gewond - onder wie 23 politieagenten. Ook elders in Frankrijk zijn enkele acties uit de hand gelopen.

Macron hield nadien crisisberaad in het Elysée met premier Édouard Philippe, minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner, minister van Milieu François de Rugy, de Parijse burgemeester Anne Hidalgo en de veiligheidstop. ‘De situatie valt niet goed te praten. Er zijn bepaalde maatregelen die we kunnen nemen, om te voorkomen dat dit nogmaals gebeurt’, aldus regeringswoordvoerder Benjamin Griveaux bij aanvang van de spoedvergadering.

Het gaat erom een ‘antwoord te zoeken op een beweging die aan elke controle lijkt te ontsnappen’, luidt het. Macron verklaarde zaterdagavond al vanuit Argentinië dat hij ‘nooit geweld zal aanvaarden’. Hij weigert de manifestatie van de gele hesjes te beschouwen als een ‘uiting van legitieme controle’.

Toch wil hij de dialoog open houden, zo bleek na afloop. Macron heeft zijn premier immers gevraagd om contact te leggen met de politieke verantwoordelijken van elke partij die vertegenwoordigd is in het parlement, én met de afgevaardigden van de manifestanten. Ook moet de minister van Binnenlandse Zaken de leiding nemen over een grondige 'denkoefening' om te veiligheid te kunnen garanderen in de nabije toekomst. Een grotere politie-inzet moet beter kunnen optreden tegen 'gewelddadigere, mobielere, beter georganiseerde relschoppers'. De acties van de gele hesjes zijn immers nog niet ten einde: ook vandaag - zondag - flakkerden de protesten her en der op.

Aanslagen

Het ziet er dus naar uit dat de noodtoestand niet meteen wordt uitgeroepen, speculeren de Franse media. Daar leek even sprake van te zijn. De noodtoestand was in Frankrijk al eerder van kracht: na de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 werd hij uitgeroepen, pas twee jaar later - op 31 oktober 2017 - beëindigde de toen pas verkozen Macron de uitzonderlijke situatie.

De gele hesjes manifesteren al enige tijd in verschillende Europese steden. Het gaat om een niet-georganiseerde burgerbeweging die de hoge brandstofprijzen en snel dalende koopkracht wil aanklagen. Ook in Brussel hielden ze vrijdag een optocht, daarbij werd onder meer een combi in brand gestoken. Ook in Brussel werden tientallen mensen aangehouden, op enkele uitzonderingen na werden ze even later allemaal vrijgelaten.

De gele hesjes manifesteren al een week of twee in verschillende Europese steden. Het gaat om een niet-georganiseerde burgerbeweging die de hoge brandstofprijzen en snel dalende koopkracht wil aanklagen.