Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © ANP XTRA

Nieuwe gijzelsoftware SamSam treft ook Belgische bedrijven: “Ze gaan echt geraffineerd en zorgvuldig te werk”

Tientallen Nederlandse kmo’s en grote bedrijven kregen afgelopen maand af te rekenen met de nieuwste gijzelsoftware ‘SamSam’, maar ook in ons land vielen er al verscheidene slachtoffers. Met SamSam vergrendelen criminelen je computer totdat je via bitcoins een bepaalde som betaalt. “Maar eerst zorgt de software ervoor dat je back-ups gewist worden waardoor je veel minder opties hebt dan bij eerdere gijzelprogramma’s”, klinkt het. 

23 reacties

  • pascal decoutere

    5 jaar geleden
    De betere antivirussystemenbzijn ondertussenbuitgerust met een lock-down mechanisme. Dat zorgt ervoor dat men niet zomaar iets meer kan uitvoeren maar dat dat eerst toelating moet krijgen van de it-manager. Perfecte oplossing, maar brengt wel meer ondersteuning met zich mee.
  • Dany Duivejonk

    5 jaar geleden
    Het zijn de antivirus-softwareontwikkelaars zelf die de "hackers" betalen om zo zelf weer meer software te kunnen verkopen ...
  • Anoniem

    5 jaar geleden
    Yves Van de Poel, jij vergeet of weet niet dat programmeren voor de Mac moeilijker is dan voor pc's, scheelt een slok op een borrel.
  • Phil Smedts

    5 jaar geleden
    Het zou interessant zijn als in het artikel zou vermeld worden hoe je dit virus binnenkrijgt, zodat de mensen kunnen anticiperen en het virus geen zou krijgen. Gemiste kans.
  • Anoniem

    5 jaar geleden
    Iedereen heeft het hier wel over backups maar network security is nog belangrijker