Brusselse burgemeesters beginnen eraan deze week

Catherine Moureaux (PS) krijgt de tricolore sjerp in Molenbeek © BELGA

Deze week worden in de 19 Brusselse gemeenten de nieuwe schepencolleges en gemeenteraden geïnstalleerd. Brussel begint een maand vroeger dan Vlaanderen: de wissel van de lokale macht moet er tussen 1 en 7 december gebeuren. Vijf nieuwe gezichten hebben de eed afgelegd bij minister-president Rudi Vervoort (PS).

Marjan Justaert

In Brussel beginnen de nieuwe ploegen er deze week aan. Eind vorige week legden de burgemeesters de eed af aan minister-president Rudi Vervoort (PS), vanaf deze maand besturen zij hun gemeenten. Op de gemeenteraden worden de komende dagen de nieuwe raadsleden en schepencolleges ingezworen, her en der gebeurde het afgelopen weekend al. Zo legde vice-minister-president Guy Vanhengel voor de zesde keer de eed als gemeenteraadslid af in Evere, waar Vervoort titelvoerend burgemeester is.

Omdat die laatste moeilijk zichzelf kan inzweren, deed hij dat bij zijn minister Gosuin (Défi) - de burgemeester van Oudergem. Brussel en Wallonië beginnen er altijd wat vroeger aan. In Vlaanderen zijn de regels anders. Daar hebben amper een handvol burgemeesters al de eed afgelegd, het gros volgt doorgaans in de loop van december. De nieuwe gemeenteraden starten pas op 1 januari.

Vijf nieuwe gezichten

In de 19 gemeenten zien we vijf nieuwe gezichten. In Ganshoren bestuurt voortaan de eerste Belgische burgemeester van Congolese afkomst, Pierre Kompany (ProGanshoren) - de vader van Rode Duivel Vincent. Molenbeek krijgt met Catherine Moureaux (PS) weer een Moureaux in het gemeentehuis, en in Elsene heeft voormalig staatssecretaris Christos Doulkeridis (Ecolo) de sjerp afgenomen van Dominique Dufourny (MR). Ook Koekelberg is een verrassing: daar zette Ahmed Laaouej (PS) de liberale baron Philippe Pivin aan de kant met een alternatieve meerderheid.

In Vorst, tot slot, komt ecologist Stéphane Roberti aan de macht. Na Doulkeridis en Olivier Deleuze in Watermaal-Bosvoorde - die zijn mandaat verlengt - is hij de derde groene burgemeester in het Brussels gewest.

De ingezworen burgemeesters kregen van Vervoort allemaal een kader met een foto uit hun gemeente, gemaakt door een Belgische artiest.