Van Overtveldt wil optreden tegen stookolie in auto’s

Johan Van Overtveldt (N-VA) © Photo News

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) gaat optreden tegen tankstationuitbaters die stookolie aanbieden als alternatief voor dure diesel, én tegen chauffeurs die het tanken. Dat zegt hij aan de VRT. In Brussel wordt stookolie of ‘rode diesel’ onwettelijk verkocht in enkele pompstations.

Mju

Het was Bruzz die de kat de bel aanbond. De Brusselse nieuwssite trok op onderzoek uit en ontdekte dat er in Brussel tankstations zijn waar stookolie wordt verkocht die ruim een halve euro per liter goedkoper is dan diesel. Voor particulieren is het verboden om met stookolie te tanken, enkel eigenaars van landbouwvoertuigen en koelwagens mogen er gebruik van maken.

'De verkoop ervan is onwettelijk’, zegt Johan Van Overtveldt (N-VA), minister van Financiën en Fiscale Fraudebestrijding aan de VRT, die in navolging van Bruzz op onderzoek trok en overtredingen kon vastleggen op camera. Van Overtveldt heeft overleg gepleegd met de douane en wil ‘de komende uren optreden’. ‘Dat kan door de verzegeling van de pompen, strafrechtelijke vervolging, boetes, of een combinatie daarvan’, aldus de minister.

De FOD Financiën heeft dit jaar al 763 fraudegevallen met rode diesel vastgesteld in ons land, al zou het aantal controles de voorbije jaren gedaald zijn. Eerder veroordeelde Johan Mattart, directeur van de Belgische federatie van Brandstoffenhandelaars (Brafco) al de praktijken die werden vastgesteld in Brussel.