Britse bank NatWest blokkeert rekeningen Russische zender

De Britse rekeningen van de Russische zender RT zijn afgesloten. Dat zegt de hoofdredactrice van het door het Kremlin gesteunde televisiestation, het vroegere Russia Today. Een parlementslid van de Russische meerderheidspartij heeft al aangekondigd dat het parlement Londen om uitleg zal vragen. RT is er al herhaaldelijk van beschuldigd dat het foute en misleidende informatie de wereld instuurt.

Hoofdredactrice Margarita Simonyan stuurde vandaag een verontwaardigde tweet de wereld in. "Ze hebben al onze rekeningen in Groot-Brittannië gesloten! Op de beslissing wordt niet teruggekomen. Leve de vrijheid van meningsuiting!"

Volgens RT weigert de hele Royal Bank of Scotlandgroep -waar NatWest deel van uitmaakt- elke vorm van dienstverlening aan de zender. De eigenlijke blokkering zou overigens pas vanaf 12 december in werking treden.

Het Britse ministerie van Financiën wil geen commentaar geven op de zaak maar zegt wel dat het de banken sinds februari vorig jaar geen nieuwe sancties tegen Rusland heeft opgelegd.

Het Russische parlementslid Sergej Zheleznyak, lid van de regerende Verenigd Ruslandpartij, kondigde vandaag aan dat Moskou Londen zal ondervragen over de zaak.

 

Meest gelezen