Politieke kopstukken willen crisis rond VN-migratiepact bezweren: “Je zet de premier zo toch in zijn blootje”

CD&V-voorzitter Wouter Beke wil niet dat de federale regering valt door onenigheid over het VN-migratiepact. “Niemand heeft baat bij vervroegde verkiezingen”, zo zei Beke maandag in het VRT-radioprogramma De Ochtend. “Waar een wil is, is een weg.” Ook Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten denkt dat premier Charles Michel een oplossing kan vinden.

Slaagt premier Michel erin om de brand binnen zijn regering over het VN-migratiepact te blussen? Als dat de komende uren en dagen niet lukt, is een val van zijn regering niet uitgesloten. Afgelopen weekend raakte bekend dat Michel, na overleg met zijn Europese collega’s, een voorstel op tafel zal leggen om uit de impasse te geraken.

LEES OOK.Valt de regering in de laatste rechte lijn naar Marrakech? “Voor het eerste sinds aan­treden van deze regering heb ik er geen goede hoop meer in”

“Intelligente oplossing”

© Dirk Vertommen

CD&V-voorzitter Wouter Beke hoopt ook dat de premier met een “intelligente oplossing” zal komen. De val van de regering wil Beke absoluut vermijden. “Niemand heeft baat bij vervroegde verkiezingen. Dat zou alleen maar drie maanden chaos betekenen tot de volgende verkiezingen. Dat zou gewoon verloren tijd zijn”, meent de CD&V-voorzitter. “Ik hoop dat de wil aanwezig is om niet af te breken waar we vier jaar aan gewerkt hebben. De mensen maken zich zorgen over het klimaat en hun inkomen. Werkgevers maken zich zorgen over de krapte op de arbeidsmarkt”, aldus Beke.

CD&V blijft het VN-migratiepact steunen. De partij benadrukt onder meer dat de tekst niet bindend is en dat er “geen nieuwe rechten” aan migranten worden toegekend. Als er toch onduidelijkheden en vragen zouden zijn, bijvoorbeeld over het bindende karakter van de tekst, kan ons land net als andere landen een soort verklaring aan de tekst toevoegen, meent Beke.

“Opmerkelijk dat je na twee jaar aan de noodrem trekt”

De CD&V-voorzitter begrijpt niet goed waarom N-VA nu plots zo hard op de rem gaat staan over het migratiepact. “Het is opmerkelijk dat je na twee jaar onderhandelen aan de noodrem trekt en het geweer van schouder wil veranderen”, klinkt het. Daarom zou het volgens Beke “logisch en consequent” zijn als premier Michel volgende week gewoon op het vliegtuig richting Marrakesh stapt.

© BELGA

“Daar heeft niemand een boodschap aan”

Ook Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten denkt dat premier Charles Michel een oplossing kan vinden om de onenigheid over het VN-migratiepact in zijn regering te ontmijnen. “Ik geloof in de kracht van de premier”, zei Rutten eveneens in De Ochtend. Zelf blijft ze achter het migratiepact staan, al is er volgens haar wel nood aan een bijkomende verklaring.

Net als Beke wil Rutten een val van de regering en vervroegde verkiezingen vermijden. “Daar heeft niemand een boodschap aan. De mensen zijn in oktober al moeten gaan stemmen en moeten in mei opnieuw gaan stemmen. Hoe gek zou het dan niet zijn om nog eens naar vervroegde verkiezingen te gaan? “, aldus Rutten. Daarom is ze ook tevreden dat N-VA afgelopen weekend heeft laten verstaan dat ze ook niet aanstuurt op de val van de regering. “We hebben goede dingen kunnen doen. Dan zou het jammer zijn als je net voor de meet struikelt.”

“Als dat leeft bij de bevolking, moet je luisteren”

Rutten gelooft dat premier Michel een oplossing uit de brand kan slepen. Op de steun van Open VLD kan hij alvast rekenen, benadrukt Rutten. De partij vindt ook dat ons land zich achter het migratiepact moet scharen. Volgens Rutten gaat het om een “eerste stap” in de richting van de noodzakelijke samenwerking op het vlak van migratie. Dat N-VA vragen en bezwaren heeft bij de tekst, kan Rutten begrijpen. “Ik heb daar zeker begrip voor. Als dat leeft bij de bevolking, moet je luisteren”, klinkt het. Daarom is het volgens Open Vld nodig een verklaring aan de tekst te laten toevoegen. Zo kunnen eventuele misinterpretaties, bijvoorbeeld over gezinshereniging, vermeden worden.

Tegelijk is het volgens Rutten moeilijk denkbaar dat Michel volgende week niet op het vliegtuig richting Marrakesh zou stappen. “Als er een partij is die zegt dat de premier niet mag gaan, dan zet je die toch in zijn blootje”, aldus Rutten.

“N-VA is duidelijk niet geïnteresseerd in oplossing”

© ISOPIX

Groen-Kamerlid Kristof Calvo herhaalt zijn voorstel om de premier een wisselmeerderheid aan te bieden over de resoluties rond het VN-migratiepact die voorliggen in de Kamer. “N-VA is duidelijk niet geïnteresseerd in een oplossing. Wij willen wel deel zijn van een oplossing in het belang van ons land”, aldus Calvo. Probleem is dat N-VA al duidelijk heeft gemaakt dat een wisselmeerderheid het einde van de regering zou betekenen.

“Een regering die naar Marrakesh gaat, steunen wij wel”, reageert Calvo op de uitspraken van N-VA over het migratiepact. De groenen herhalen hun voorstel om de voorstanders van het pact binnen de coalitie een wisselmeerderheid te bieden. “Een wisselmeerderheid is de enige mogelijkheid die over blijft voor de premier. Als het parlement groen licht geeft, kan hij met een sterk mandaat naar de VN-top trekken”, aldus Calvo.

Hij roept de premier op zich niet te laten chanteren. “N-VA-voorzitter Bart De Wever en vicepremier Jan Jambon lijken te denken dat N-VA 150 Kamerzetels heeft. Dat is niet zo. Integendeel, er is een overduidelijke meerderheid in het parlement om gewoon te doen wat de premier op de tribune van de VN heeft verklaard: dit pact steunen. Dan moet er maar gewerkt worden met een wisselmeerderheid”, vindt het Kamerlid.

Hij benadrukt dat er in de tekst ook zaken staan waar de groenen het moeilijk mee hebben. “Maar het is nu eenmaal een compromistekst tussen heel wat landen. Net die internationale samenwerking is essentieel om een mondiale uitdaging als migratie aan te pakken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen