Direct naar artikelinhoud
Concerttips

Van Nils Frahm tot Chic: deze concerten mag u deze week niet missen

Charlotte Adigéry, alias WWWater, cureert een avond in de Gentse Vooruit.Beeld Alex Vanhee

U wilt deze week een stapje in de wereld zetten? De muziekredactie van De Morgen helpt u graag op weg.

1. Nils Frahm

“Ik hou ervan om je emotionele toestand te manipuleren, om je hersengolven te sturen”, vertelde Nils Frahm eerder aan de Britse krant The Guardian. Frahm is al jarenlang de draaiende motor van onze tranenfabriek, en met zijn negende soloplaat All Melody maakte de Duitse componist alweer een monument van verstilde schoonheid. “Exquise snoepgoed voor de oren”, was het oordeel van onze journalist Sasha Van der Speeten. En geloof ons, op een podium is Frahm nog beter dan op plaat.

Lees hier de recensie van All Melody van Nils Frahm.

Op 3/12 in Trix, Antwerpen, op 6/12 in Le Forum, Luik en op 7/12 in Vooruit, Gent.

2. Wolf Alice

De niet zo geheimtip van de week opereert vanuit Londen, komt binnen als een schop in de rapen en heet Wolf Alice. Onthoud die naam, graveer ‘m desnoods in uw onderarm, maar vooral: luister ernaar. “Nu eens als Pixies blijkbaar, dan weer als Blonde Redhead, of klanktapijten wevend als Cocteau Twins, of spuwen als Kurt Cobain in Nirvana”: zo omschreef HUMO’s Jurgen Beckers de passage van Wolf Alice op Rock Werchter 2017. Kortom: briljant rockband die nu al twee langspelers over het hoofd wordt gezien in de Benelux. Doe er iets aan.

Op 4/12 in Trix, Antwerpen.

3. WWWater

“Dé punkvrouw van het moment”, stak Eppo Janssen onlangs de loftrompet. Wie WWWater begin november op Sonic City zag, weet genoeg: geef Charlotte Adigéry anderhalve vierkante meter, steek haar een micro toe en ze steekt prompt afbraakwerken in gang, voorzien van een soundtrack die het best onder technopunk te klasseren valt. In Vooruit nodigt het Gentse wonder de opkomende producers LYZZA en Zoë McPherson uit. De moeite.

Op 6/12 in Vooruit, Gent.

4. Magnus

Voor Magnus de stekker eruit trekt, zorgen Tom Barman en CJ Bolland nog een laatste keer voor kortsluiting. Eind 2017 wuifde het duo de fans uit met nieuwe muziek. Look At Us Now was een slotakkoord om Magnus tegen te zeggen, waarop de Antwerpse tandem als vanouds een brug legde tussen commercieel en underground, met songs als ‘Look At Us Now’ die naar anthems neigen. Barman en Bolland laten Magnus op het podium van de Ancienne Belgique live inslapen. Voor de betere ceremonie moet u in Brussel zijn.

Op 6/12 en 7/12 in de AB, Brussel.

5. A Perfect Circle

Tool komt volgend jaar naar Rock Werchter, maar Maynard James Keenan warmt later deze week alvast zijn strot op in de Lotto Arena. Met zijn nevenproject A Perfect Circle leverde de zanger eerder dit jaar een puike derde plaat af. “Ook al doet deze in unheimliche ambienttapijtjes gedompelde progmetal enigszins anachronistisch aan, de composities – met hun gruizig riffs en weelderige gitaartexturen – en de kristalheldere productie zijn van torenhoog niveau”, schreef onze recensent Sasha Van der Speeten. Op Graspop speelde A Perfect Circle een vijfsterrenshow. Dat belooft voor later deze week.

Lees hier een interview met A Perfect Circle.

Op 7/12 in Lotto Arena, Antwerpen.

6. Arsenal

‘Amplify’, de eerste single van Arsenal na een lange stilte, was een indrukwekkend schot in de kruising. Anno 2018 klinken Hendrik Willemyns en John Roan als de hyperactieve tweelingbroers van Jungle. Voor de opnames van hun zesde studioalbum In the Rush of Shaking Shoulders trok het Belgische duo naar Nigeria. Daar voegden ze met afrobeat een nieuw ingrediënt aan hun smeuïge bouillabaisse toe. Later deze week speelt Arsenal in de Lotto Arena. Smeer uw heupen in!

Lees hier ons interview met Arsenal.

Op 8/12 in Lotto Arena, Antwerpen.

7. Marcus Miller & Selah Sue

Marcus Miller kent u als multi-instrumentalist, componist, producer, basvirtuoos en tweevoudig Grammy-winnaar. Miles Davis en Aretha Franklin staan in zijn klantenbestand, en sinds kort ook Selah Sue. Ze namen samen ‘Que Sera Sera’ onder handen, en dat is beiden zo goed bevallen dat ze later deze week samen op de planken staan van La Madeleine. Selah Sue. Met Marcus Miller. Moeten we er nog meer woorden aan vuilmaken?

Op 5/12 in La Madeleine, Brussel.

8. The War On Drugs

Vorig jaar rond deze periode gaf The War On Drugs een masterclass in melancholie in Vorst Nationaal. Later deze week mogen Adam Granduciel en co bewijzen dat ze ook een arena als het Sportpaleis aankunnen. Ze dealen in hetzelfde spul als Bruce Springsteen, Tom Petty en Dire Straits – korte trips die zelden korter duren dan zes minuten – waarvan je spontaan begint te heupwiegen. “Hun songs walsen de blutsen zachtjes uit je ziel, laten de nevel in je bovenkamer opklaren, maar installeren meteen ook weer een bedwelmende roes in je hoofd”, onthielden wij van The War On Drugs’ laatste passage. Dat belooft.

Op 7/12 in Sportpaleis, Antwerpen.

9. Lily Allen

Er hingen lange tijd donkere wolken boven het hoofd van Lily Allen. Na de release van haar laatste album Sheezus (2014) rolde ze via een identiteitscrisis en liefdesbreuk in een donker gat. Maar de Britse popchanteuse rechtte de rug en kroop in haar pen. En die terugkeer is onze recensent niet ontgaan: “No Shame is zowaar een return to form: puntige, verraderlijk luchtige urban-pop met goeie melodieën en de flukse zorgeloosheid die haar debuut zo goed maakte.”

Lees hier een interview met Lily Allen.

Op 5/12 in AB, Brussel.

10. Chic

Chic is terug met een plaat die – geweldig, toch? – It’s About Time heet. Nile Rodgers, de wereldgitarist die funk, soul, disco en r&b aan elkaar weeft, doorbreekt daarmee 26 jaar zonder nieuwe muziek van Chic. Op It’s About Time komen ronkende namen als Lady Gaga, Elton John en Craig David over de vloer. Dat zij erbij zullen zijn in Vorst Nationaal, zou ons sterk verbazen. Wat u wel kan verwachten zijn funky dancesongs waar de gemiddelde zondagavond om smeekt.

Lees hier ons interview met Nile Rodgers.

Op 9/12 in Vorst Nationaal, Brussel.