Direct naar artikelinhoud
dokterslonen

"Al wenend vroeg ik de chirurg: ‘Gij doet dat gewoon voor het geld?’ Hij lachte me uit in mijn gezicht”

"Al wenend vroeg ik de chirurg: ‘Gij doet dat gewoon voor het geld?’ Hij lachte me uit in mijn gezicht”
Beeld BELGAIMAGE

Brigitte (50) moest naar het ziekenhuis voor een borstcorrectie. Nu zit ze opgezadeld met een factuur van 2.395,95 euro. “Dit is een maffiapraktijk.”

• De afgelopen maanden ontwarde De Morgen stap voor stap het hele kluwen van de ziekenhuisfinanciering, lees er alles over in ons dossier dokterslonen.

Brigitte (50) onderging een noodzakelijke borstoperatie en werd nadien door haar gynaecologe naar een plastisch chirurg doorverwezen. Die zou de esthetische correctie uitvoeren.

De plastisch chirurg had haar tijdens de consultaties verzekerd dat ze in een tweepersoonskamer mocht blijven. “Hij scande mijn kaart van de verzekering, toonde me snel zijn computerscherm en zei dat de verzekering mijn operatie had goedgekeurd.”

“Toen ik in maart aankwam in het ziekenhuis, wist het onthaal van niets. De receptioniste belde even naar de chirurg en stuurde me naar de dienst plastische chirurgie. Ik moest in mijn eentje de lijnen op de vloer volgen.”

De chirurg kwam naar haar toe in de ziekenhuisgang. “Die arts had zijn groene tenue aan, die kwam recht uit de operatiezaal. En ik stond daar in de lege gang met mijn valiesje. Toen heeft die arts mij vlakaf gezegd: ‘Ofwel betaal je mij nu 440 euro cash, ofwel krijg je geen operatie.’ Ik ben beginnen wenen en ik zei hem: ‘Gij doet dat gewoon voor het geld?’ Hij lachte me uit in mijn gezicht.”

Brigitte moest ter plekke 440 euro voorschieten en een verklaring ondertekenen dat zij voor een eenpersoonskamer had gekozen. “Ik ben gemanipuleerd om dat papier te ondertekenen. Waarom zou ik voor een eenpersoonskamer kiezen als ik maar verzekerd ben voor een kamer met twee? Ik hoef voor één nachtje echt niet apart te liggen.”

"Al wenend vroeg ik de chirurg: ‘Gij doet dat gewoon voor het geld?’ Hij lachte me uit in mijn gezicht”
Beeld DM

Wie verdient het minste en het meeste in uw ziekenhuis? Ontdek hoeveel een arts in uw ziekenhuis verdient.

Een UZ is niet hetzelfde als een AZ? Wat is een ereloon precies? Duizelig van alle termen? Laat ons helpen met het abc van de dokterslonen.

Reageren? Mail naar dokterslonen@demorgen.be
            

De factuur van 2.395,95 euro moet Brigitte nu uit eigen zak betalen. Twee aanmaningen later is er al een interest van 12,50 euro bijgekomen.

“Ik kan dat niet betalen, ik ben een alleenstaande moeder. Ik heb nu een afbetalingsplan gevraagd aan het ziekenfonds, en ik hoop dat ik nooit een deurwaarder aan mijn deur krijg.”

‘Ik ben gemanipuleerd om die verklaring te ondertekenen. Ik hoefde echt geen eenpersoonskamer te hebben voor één nachtje’

Ondertussen heeft Brigitte haar factuur nog altijd niet betaald. “Dit is een maffiapraktijk. Eigenlijk zou ik een schadevergoeding moeten vragen aan die chirurg.” De juridische dienst van haar ziekenfonds behandelt haar klacht, maar het ziekenhuis heeft hen nog niet beantwoord. “Ik wil mijn verzekering nu wel aanpassen om ook een eenpersoonskamer te kunnen nemen in de toekomst, maar mijn verzekeringsinstelling heeft me dat afgeraden. De polis zou te duur worden voor iemand in mijn situatie.”