Direct naar artikelinhoud
Gerecht

Ziekenhuis Knokke-Heist, directeur en 2 artsen schuldig bevonden aan onopzettelijke doding baby

Een foto van baby Jasper, op zijn begrafenis in 2012.Beeld BELGA

Het ziekenhuis van Knokke-Heist, de algemeen directeur en twee artsen zijn maandag voor de rechtbank in Brugge schuldig bevonden aan de onopzettelijke doding van baby Jasper in 2012. Het ziekenhuis krijgt een geldboete, de directeur en de artsen kregen geen straf opgelegd.

Het jongetje stierf in november 2012 toen hij bij een routine-ingreep in het ziekenhuis van Knokke lachgas toegediend kreeg in plaats van zuurstof. De artsen moesten buisjes plaatsen in z’n oren en poliepen verwijderen. 

Bij het laten ontwaken van de baby liep het mis. De leidingen in het gloednieuwe operatiekwartier van het ziekenhuis bleken verwisseld te zijn, waardoor Jasper lachgas in plaats van zuurstof toegediend kreeg. Het kind belandde in een coma en stierf vier dagen later. Na onderzoek van de gerechtsdeskundigen bleken grove fouten te zijn gemaakt. Zo was de machine waarmee de gassen werden toegediend niet voldoende gekeurd en waren de leidingen verwisseld. 

De Brugse correctionele rechtbank heeft het ziekenhuis nu veroordeeld tot een geldboete van 288.000 euro, waarvan 96.000 euro met uitstel. Ook de algemeen directeur, de hoofdarts en een anesthesist werden schuldig bevonden, maar zij kregen geen straf opgelegd. De directeur technische zaken en het bedrijf dat het operatiekwartier installeerde, werden vrijgesproken.

Ouders opgelucht

“We zijn tevreden dat er eindelijk schuldigen zijn aangeduid. Het is voor ons een echte opluchting na een jarenlange strijd om rechtvaardigheid”, zeggen ouders Jurgen Cottignie en Dominique Van Simay. “Het blijft tot vandaag lastig. Jasper vergeten zullen we nooit. Ook ons dochtertje zit nog steeds met veel vragen. Bij Sinterklaas zullen we opnieuw een schoentje minder moeten zetten.”

Voor de ouders is de uitspraak een opluchting na een jarenlange strijd om rechtvaardigheid.Beeld Photo News

Het openbaar ministerie benadrukte tijdens de zaak dat het operatiekwartier te vroeg in gebruik was genomen. Procureur Christophe Bergez hekelde ook het gebrek aan geschreven procedures en vroeg een principiële bestraffing. Volgens het parket moest de rechtbank vooral oordelen of het ziekenhuis, dan wel haar personeel in deze zaak de zwaarste fout heeft gemaakt. Om die reden kregen de algemeen directeur, de hoofdarts en een anesthesist dus geen straf opgelegd.

Volgens de verdediging van het ziekenhuis was van een lichtzinnig beleid geen sprake. De algemeen directeur en de directeur op vlak van infrastructuur wierpen op dat ze nooit toestemming gegeven hebben om het operatiekwartier te gebruiken. Twee anesthesisten bleven erbij dat ze al het mogelijke hebben gedaan om baby Jasper nog te redden. 

Volgens de advocate van nv Heyer, die de operatiezaal installeerde, zou het probleem bij een eindkeuring aan het licht zijn gekomen, maar werd de installatie door het ziekenhuis op eigen houtje al in gebruik genomen.

Vader Jurgen en moeder Dominique met baby Jasper en zus Jana in 2012.Beeld Belga