Artsen niet gestraft voor dood kleine Jasper, ziekenhuis moet wel schadevergoeding betalen

De rechtbank van Brugge oordeelde dat de hoofdarts, de anesthesist en het ziekenhuis AZ Zeno verantwoordelijk zijn voor de dood van baby Jasper. Ze krijgen evenwel geen straf. Het ziekenhuis moet wel een schadevergoeding betalen. Vorig jaar keerde het Fonds voor Medische Ongevallen ruim 6,6 miljoen euro uit aan slachtoffers van medische blunders.

aft,tg

Op 8 november 2012 onderging kleine Jasper, een baby van acht maanden, een routine-ingreep in het ziekenhuis van Knokke-Heist. Jasper kreeg buisjes in zijn oren en zijn poliepen werden verwijderd.

In de gloednieuwe operatiezaal waren de leidingen met lachgas en zuurstof echter omgewisseld, waardoor de baby een grote hoeveelheid lachgas kreeg toegediend.

Het slachtoffer werd nog overgebracht naar het ziekenhuis in Brugge, waar hij op 12 november overleed.

Het openbaar ministerie benadrukte dat het operatiekwartier te vroeg in gebruik werd genomen. Procureur Christophe Bergez hekelde ook het gebrek aan geschreven procedures en vroeg een principiële bestraffing.

Alle beklaagden vroegen de vrijspraak. Volgens de verdediging van het ziekenhuis was van een lichtzinnig beleid geen sprake. De algemeen directeur en de directeur verantwoordelijk voor de infrastructuur wierpen op dat ze nooit toestemming gegeven hebben om het operatiekwartier te gebruiken.

Twee anesthesisten blijven erbij dat ze al het mogelijke hebben gedaan om baby Jasper te redden. Ten slotte moest ook nv Heyer, die de operatiezaal installeerde, zich verantwoorden. Volgens hun advocate zou het probleem bij een eindkeuring aan het licht zijn gekomen, maar werd de installatie door het ziekenhuis op eigen houtje al in gebruik genomen.

Van de zes beklaagden zijn er nu dus drie schuldig bevonden aan onopzettelijke doding, maar ze krijgen geen straf.

De Brugse correctionele rechtbank heeft het ziekenhuis van Knokke-Heist nu veroordeeld tot een geldboete van 288.000 euro, waarvan 96.000 euro met uitstel. Ook de algemeen directeur, de hoofdarts en een anesthesist werden schuldig bevonden, maar zij kregen geen straf opgelegd.

De directeur technische zaken en het bedrijf dat het operatiekwartier installeerde, werden vrijgesproken.

Dominique Van Simay en Jurgen Cottignie, de ouders van Jasper, reageerden tevreden op het vonnis.

Fonds Medische Ongevallen

Het Fonds voor Medische Ongevallen (FMO), waar patiënten terechtkunnen die schade opliepen na een medische ingreep, betaalde vorig jaar voor 6,8 miljoen euro vergoedingen uit. Dat blijkt uit het jaarverslag.

In 2017 ontving het FMO 507 nieuwe aanvragen, waarvan 92 procent ontvankelijk werd verklaard. In 46 dossiers heeft het FMO schadevergoedingen uitbetaald. Voor een som van 6.677.444 euro ging dat over een vergoeding als eenmalig kapitaal, 23.163 euro werd als rente uitbetaald.

Bijna negen van de tien medische ongevallen (88 procent) gebeurden in ziekenhuizen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer