© BELGA

Afgeslankte nieuwe provincieraad en deputatie leggen eed af

In het nieuwe provinciehuis van Antwerpen – waaraan nog volop wordt gewerkt – heeft de provincieraad van de volgende legislatuur de eed afgelegd. Ook de nieuwe deputatie werd meteen geïnstalleerd. Omdat de plannen van het provinciehuis nog dateren van voor de beslissing om zowel de provincieraad als de deputatie verder af te slanken, bleven heel wat zitjes leeg. Het opgedaagde publiek mocht daarom de achterste rij vullen.

jvo

Met 36 zijn ze nog, de Antwerpse provincieraadsleden, na de halvering die na de voorbije legislatuur plaatsvond. Ook de deputatie, het provinciebestuur dus, moet het doen met slechts vier in plaats van zes leden. Mede daarom beslisten N-VA en CD&V om de komende legislatuur zonder sp.a verder te gaan, al leden de socialisten sowieso een stevige nederlaag. Samen hebben N-VA en CD&V een meerderheid van 20 op 36 zetels. In de deputatie blijven Luk Lemmens en Jan De Haes (N-VA) en Ludwig Caluwé (CD&V) op post, Kathleen Helsen (CD&V) is nieuw.

Bestuursakkoord volgt

Later op de dag stelt de deputatie het nieuwe bestuursakkoord voor. “Meer dan ooit moet de provincie de partner worden tussen de Vlaamse overheid en de lokale besturen”, zegt eerste gedeputeerde Lemmens. “We blijven ook inzetten op doordachte participatie van de burger.”

Eerder nam de provinciale administratie al zijn intrek in het nieuwe provinciehuis. De gevel van het gebouw staat intussen wel nog in de stellingen, de tuin er rond moet nog worden aangelegd en ook binnen moeten er nog wat zaken worden afgewerkt. Aangezien het huurcontract van het tijdelijke provinciehuis aan de Singel (PaS) afliep en dat wordt afgebroken, werd de verhuisoperatie echter toch al doorgevoerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER